8 juni 2024 | Project

Zaal 3 op zoek naar nieuwe tribune

Een crowdfunding is gestart.

Zaal 3 is een crowdfunding gestart voor een nieuwe tribune. Het Haagse theaterlaboratorium, dat onderdeel is van Het Nationale Theater, programmeert voornamelijk jonge makers en nieuw talent, die daar de kans krijgen om vlieguren te maken. De huidige zaal biedt plaats aan ruim tachtig mensen. De wens is om met een nieuwe tribune meer plekken te creëren en deze toegankelijker te maken voor bezoekers met een beperking. Door de tribune bovendien inschuifbaar te maken, kan de theaterzaal flexibeler worden benut.

Met een crowdfundingsactie wil Zaal 3 het publiek oproepen bij te dragen aan de uitvoering hiervan. Voor donateurs zijn er, afhankelijk van het bedrag, verschillende tegenprestaties in het leven geroepen, zoals een uitnodiging voor de feestelijke opening, het ontvangen van een stukje van de oude tribune, vrijkaarten voor voorstellingen of een bezoek aan het decoratelier van Het Nationale Theater.

Zaal 3

Zaal 3 is, naast De Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui, de derde locatie van Het Nationale Theater. Op deze plek krijgen theatermakers de kans om te experimenteren: wat is theater buiten de gevestigde kaders van vormen, disciplines en inhoud? Zaal 3 ondersteunt jonge makers hierbij op artistiek, zakelijk en organisatorisch vlak, terwijl zij de kans krijgen om onder normale werkomstandigheden de grenzen van theater op te zoeken. Door verschillende samenwerkingen zijn hier ontwikkelde voorstellingen ook in andere theaters en op festivals te zien.

Naast deze ontwikkelfunctie organiseert Zaal 3 regelmatig randprogrammering met een maatschappelijk randje, zoals debatprogramma’s waarin kunstenaars vanuit hun perspectief de maatschappelijke ontwikkelingen in de stad en het land bespreken.

Sinds 2023 is de VandenEnde Foundation partner van Zaal 3.