22 februari 2023 | Kunst & Cultuur

Volop Vermeer

Zowel in het Rijksmuseum in Amsterdam als Museum Prinsenhof in Delft bezoek je een Vermeer-tentoonstelling.

Liefhebbers van Johannes Vermeer kunnen komende maanden hun geluk niet op. Gelijktijdig zijn er twee tentoonstellingen in de Nederlandse musea te zien over deze Hollandse meester. Tussen 10 februari en 4 juni 2023 is er zowel in het Rijksmuseum in Amsterdam als in Museum Prinsenhof in Delft een tentoonstelling te bezoeken.

Johannes Vermeer (1632 – 1675) is een van de bekendste Nederlandse schilders uit de zeventiende eeuw. Tijdens zijn hele leven woonde en werkte hij in Delft. Hoewel zijn werk wereldberoemd is, schilderde hij in zijn carrière slechts enkele tientallen schilderijen.

Vermeer – Rijksmuseum Amsterdam

De Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum is het grootste verzamelde werk van de schilder tot nu toe. Er zijn 28 schilderijen van Vermeer te aanschouwen, waaronder zeven werken die voor het eerst in Nederland te zien zijn voor publiek.

Onder meer Het straatjeHet melkmeisje en Gezicht op Delft zijn in de tentoonstelling aanwezig, evenals schilderijen uit Frankfurt am Main, Dublin en Washington D.C. Een deel van de schilderijen is slechts een korte tijd in de tentoonstelling te zien, waaronder Het meisje met de parel (vanaf 1 april weer terug in het Mauritshuis).

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Het Delft van Vermeer – Museum Prinsenhof Delft

De tentoonstelling in Museum Prinsenhof gaat in op de relatie die Johannes Vermeer heeft met de stad Delft. In plaats van het werk van de schilder zelf, vertelt deze tentoonstelling over Vermeer via de ogen van zijn familie, collegaschilders en andere kennissen. Aan de hand van schilderijen van zijn Delftse tijdgenoten, archiefstukken, Delftse tapijten, aardewerk en andere documenten schetst de expositie een beeld van Vermeers tijd in de stad.

De tentoonstelling in het Rijksmuseum worden ondersteund door het Blockbusterfonds. ‘Het Delft van Vermeer’ krijgt steun van het Blockbusterfonds XTRA.