1 juni 2024 | Kunst & Cultuur

Vis à Vis brengt SILO 8 terug

Een voorstelling die zich afspeelt in 2060.

Theatergroep Vis à Vis brengt de voorstelling SILO 8 terug. Sinds 30 mei 2024 is de futuristische voorstelling opnieuw te zien in hun thuishaven naast het Almeerderstrand. De première vindt plaats op 1 juni.

Het verhaal van de SILO 8 speelt zich af in een verzorgingstehuis in het jaar 2060. Herinneringen van ouderen worden gewist, vanuit het idee dat het de ouderen meer rust moet geven, maar de bewoners van het tehuis komen hiertegen in opstand. In 2010, toen de voorstelling voor de eerste keer te zien was, kwamen er 50.000 mensen op af.

Het theatergezelschap Vis à Vis werd in 1990 opgericht. Sinds 2007 hebben ze een eigen locatie in Almere, waar ze elke zomer openluchtvoorstellingen produceren met veel spektakel. Een van de medeoprichters, Marianne Seine, overleed een week voor de repetities van SILO 8 begonnen. In overleg is besloten de voorstelling wel doorgang te laten vinden.

Blockbusterfonds

Silo 8 krijgt steun van het Blockbusterfonds. Het fonds is in 2012 opgericht als samenwerkingsverband tussen de VandenEnde Foundation, het VSBfonds, het Cultuurfonds en de Vriendenloterij. Gezamenlijk maken de fondsen bijzondere culturele evenementen mogelijk die gericht zijn op een groot en breed publiek.

Dit doet het fonds door middel van het verstrekken van leningen of garantiebijdragen, in combinatie met een gegarandeerde kaartafname door de Vriendenloterij. Een lening kan worden ingezet om extra marketinginspanningen te financieren. Daarmee kan een groter publiek worden bereikt en een hogere opbrengst worden gerealiseerd. Een garantiebijdrage kan zekerheid bieden voor financiële tegenvallers tijdens de uitvoering van het project.

Silo 8 is nog t/m 28 juli te bezoeken in Almere.