10 februari 2024 | Kunst & Cultuur
Utrechtse musea uitgelicht
In aanloop naar de voorjaarsvakantie openen deze week twee bijzondere tentoonstellingen in Utrecht. Beide krijgen steun vanuit BBF XTRA: een onderdeel van het Blockbusterfonds dat culturele projecten ondersteunt op het gebied van PR en marketing. Het fonds bestaat uit een samenwerking tussen de VandenEnde Foundation, het Cultuurfonds, het VSB Fonds en de Vriendenloterij.
Hyperrealisme in het Centraal Museum
Vandaag, op 10 februari, opent de tentoonstelling Op Scherp in het pas vernieuwde en heropende Centraal Museum. De tentoonstelling zoomt in op het fotorealisme, dat eind jaren zestig in de Verenigde Staten ontstond bij jonge kunstenaars die niets met de abstracte en conceptuele kunst van die tijd te maken wilden hebben. Met daadwerkelijke foto’s als uitgangspunt schilderden de kunstenaars de alledaagse taferelen op grote doeken na, tot in het kleinste detail. De oorspronkelijke hyperrealistische beelden – veelal gemaakt door witte Amerikaanse mannen – krijgen in de tentoonstelling gezelschap van vrouwelijke, Afro-Amerikaanse en West- en Oost-Europese kunstenaars die de stijl hebben overgenomen en hun visie op de wereld laten zien. Het merendeel van de werken in de tentoonstelling, waaronder van Don Eddy, Richard Estes en Malcolm Morley, komt uit de eigen collectie van het Centraal Museum.
Te zien t/m 9 juni 2024.
Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.
Geloof en wetenschap
In Museum Catharijneconvent is vanaf 16 februari De Schepping van de Wetenschap te bezoeken. Religie en wetenschap staan al eeuwenlang op gespannen voet met elkaar. De concreetheid van wetenschap lijkt te botsen van het ongrijpbare van geloof. Toch kent de ontwikkeling van de natuurwetenschappen in West-Europa invloeden van religie, en zijn er veel overeenkomsten te ontdekken in hun zoektocht naar ‘het ware’. In de tentoonstelling, die in samenwerking wordt gemaakt met het Haarlemse Teylers Museum en Rijksmuseum Boerhaave (Leiden), volgt de bezoeker dit spanningsveld aan de hand van onder meer manuscripten, eeuwenoude wetenschappelijke instrumenten en verschillende kunstwerken.
Te zien t/m 2 juni 2024.