14 januari 2023 | Kunst & Cultuur, Project

Upcoming: Anansi de spin in de bioscoop

De eerste animatiefilm over deze ondeugende spin is in de maak.

Het begon, thuis bij Iven Cudogham, met het voorlezen van verhalen over Anansi de spin, de mythische spin uit volksverhalen uit West-Afrika en de Caraïben. Verschillende prentenboeken volgden, evenals een televisieserie op NPO Zappelin. Op dit moment werkt Iven, samen met Michiel Snijders en Arnoud Rijken, aan een volgend groot project: een eerste animatiefilm.

Waar in het maakproces staan jullie op dit moment?
“We hebben inmiddels een hele leuke ‘mini-treatment’ klaar waar het hele team blij mee is. Daarin wordt in zeven pagina’s de verhaallijn met de karakterontwikkelingen beschreven. Dat vormt de basis voor de volgende stappen. Eerst maken we daar een uitgebreide versie van met meer detail en vervolgens schrijven we het scenario met de dialogen erin.

Animatie is een enorm visueel medium en daarom gaan we evenwijdig aan het schrijven ook meteen ‘storyboarden’. Voor deze ‘strip-versie’ van de film beginnen met de uitwerking van de meest visuele scènes en de belangrijkste ‘story beats’. Dat zijn sleutelscènes die goed laten zien wat voor film het wordt. Schrijven en tekenen gaan dus meteen hand in hand.”

Met een bioscoopfilm op komst worden de verhalen van Anansi de spin steeds bekender in Nederland. Wat betekent deze toenemende bekendheid van Anansi voor jullie?
“Voor ons allemaal is dit echt de droom. We hopen met Anansi de spin een hele grote doelgroep te bereiken van jonge en oude mensen. Mensen vanuit de West-Afrikaanse diaspora, maar vooral ook mensen die nooit in aanraking zijn gekomen met de rijke Anansi de spin-verhalen. Wij vinden het essentieel dat deze sprookjes uit West-Afrika ook in Nederland en de westerse wereld voor een jong publiek tot uiting komen.

Het idee is dat alles elkaar versterkt: boeken promoten de tv-serie en die creëert bekendheid voor de bioscoopfilm. Eind 2018 zijn we begonnen met niks en nu hebben we een vijftiendelige TV serie op NPO Zappelin, vijf prentenboeken en een compleet lespakket voor de onderbouw van het primair onderwijs. En een een theatervoorstelling en bioscoopfilm zijn in de maak. Dat maakt ons trots. Doordat Anansi de spin buitengewoon goed gevallen is in Nederland en we mooie samenwerkingen hebben, blijkt dat we iets moois en urgents aan het maken zijn. En dat voelt heel bijzonder.”

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Wat hopen jullie met de film te bereiken?
“Voor ons is Anansi een net zo grote held als de bekende oude sprookjesfiguren die bijvoorbeeld al jaren door Disney worden verfilmd. De van oudsher West-Afrikaanse Anansi verhalentraditie is wat ons betreft nu echt aan de beurt. Eigenlijk zijn we best blij dat wij dit nu kunnen en mogen doen. Disney zou Anansi wellicht veel te braaf hebben gemaakt, hahaha. Maar zonder dollen: Anansi is echt erfgoed! Daar gaan we met veel zorg, eerbied en respect naar de oorsprong mee om. Met het maken van boeken en de tv-serie leggen we dat erfgoed vast en kunnen we het in leven houden voor een grote – en veelal nieuwe – doelgroep. De bioscoopfilm is als het ware het ‘vlaggenschip’; een grote mogelijkheid om Anansi de spin goed te promoten. Wereldwijd!”

In hoeverre borrelen de ideeën al voor een vervolgproject?
“Een animatie bioscoopfilm maken duurt best lang. Dit jaar zullen we het erg belangrijke storyboard maken en alles technisch voorbereiden en de financiering op poten zetten. Pas eind 2023 kunnen we echt gaan animeren en dan gaat het supersnel. We verwachten de film eind 2024 in de bioscoop te brengen. Voor een bioscoopfilm is dat eigenlijk supersnel.

Ondertussen schrijven we aan de scenario’s van de tweede tv-serie en is de theatervoorstelling in voorbereiding! Tevens is er interesse getoond vanuit het buitenland voor zowel de boeken als de animatieserie. We werken ook samen met diverse producenten waar we Anansi de spin knuffels, spellen en nog veel meer mee gaan maken om zoveel mogelijk kinderharten wereldwijd te vervullen met de mooie avonturen van Anansi de spin.”

De VandenEnde Foundation draagt € 15.000,- bij aan het maken van de bioscoopfilm over Anansi de spin.

Beeld Anansi de spin. ©moldybyrdstudio