Project

Anansi de Spin

Jaar
2022
Bedrag
€ 15.000
“Papa… Waarom is hier geen bioscoopfilm van?” Met deze vraag van zijn dochter begon in 2017 Iven Cudoghams avontuur. De programmamaker en animator wil na drie boeken en een serie tekenfilms voor tv nu een speelfilm maken over Anansi, de mythische spin uit volksverhalen uit West-Afrika en de Caraïben.

Op een avond las Iven zijn kinderen voor uit een Anansi-boek. Hetzelfde boek dat zijn moeder hem als kind voorlas. Al improviserend worstelde hij zich erdoorheen, want de verhalen van Anansi waren niet geschikt voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Een onderzoek van Iven onder opvoeders en op scholen in Amsterdam leerde hem het volgende: de verhalen over Anansi dreigden in de vergetelheid te raken omdat er geen moderne versies van waren. En ook: de verhalen bleken behalve onderhoudend tevens zeer educatief te zijn, ook als het gaat om inclusiviteit.

De afgelopen jaren publiceerde Iven drie prentenboeken over Anansi bij uitgeverij Gottmer. Ook maakte hij lesmateriaal, dat tevens dienstdeed bij een tentoonstelling in het Tropenmuseum (Sabi Suriname). Bovenal is een 15-delige animatieserie van de avonturen van Anansi de spin in 2021 op NPO3 te zien geweest. Geproduceerd door animatie producent iL Luster in samenwerking met KRO-NCRV voor Zappelin.

Met dit ervaren en creatieve team wil hij nu ook een bioscoopfilm ontwikkelen. Iven: “Juist in deze tijden van polarisatie is het belangrijk om mensen (kinderen) op een positieve manier met elkaar te verbinden, elkaars verhalen te kennen en te delen. Koning Willem Alexander sprak in zijn kersttoespraak al over het belang hiervan.”

“De sprookjes uit Afrika zullen voor veel Nederlandse mensen met een niet-Westerse achtergrond als vertrouwd aanvoelen en tegelijk veel autochtone kinderen veel plezier bieden. Want los van de maatschappelijke relevantie en urgentie zijn de avonturen van Anansi vooral leuk. Wat ik wil is alle kinderharten veroveren met de sprookjes uit Afrika over de slimme spin. Het streven is om in 2024 de film Anansi de spin in de bioscopen te brengen.”

Om het scenario te ontwikkelen heeft Iven enkele maanden nodig. De reguliere fondsen stappen pas in als dat plan er ligt. Door de bijdrage van de VandenEnde Foundation kan hij zich enige tijd terugtrekken en het fundament leggen.