26 mei 2023 | Organisatie, Studiebeurs

Uitgelicht: Nominaties Next Step Award

Sarah Blok, Ian Cleaver of Ghislaine van den Heuvel gaat er met de prijs vandoor.

Op 2 juni reikt de VandenEnde Foundation tijdens de VDEF Talent Night de eerste Next Step Award uit. De prijs – in het leven geroepen vanwege het 22,5 jarig jubileum van VDEF – dient als steuntje in de rug voor artistieke talenten die (bijna) hun eerste stappen maken in het professionele werkveld, en bestaat uit een bedrag van € 25.000,- en een kunstwerk, gemaakt door Jeroen Henneman. De vakjury, bestaande uit Lloyd Marengo, Vanessa Henneman en Robert Soomer, nomineerde drie kanshebbers uit een lange lijst van talenten die de afgelopen periode door VDEF zijn ondersteund. De genomineerden zijn:

Sarah Blok

Tijdens haar bacheloropleiding Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten ontdekt filmmaakster Sarah Blok (1992) dat ze het heft liever in eigen handen wil nemen en haar werk zelf wil regisseren. Na het behalen van haar diploma (2015) werkt Sarah een aantal jaar als auteur en regisseur aan verschillende theater- en filmproducties, waaronder de korte films NOBU en BABA, en de documentaireserie Achter het Rijks.

Toch blijft de behoefte aan een verdieping op het regievlak groeien. Om hieraan gehoor te geven, volgt Sarah sinds september 2021 de Master Filmregie aan de National Film & Television School in Beaconsfield (Verenigd Koninkrijk). Voor haar tweede jaar ontvangt ze steun van de VandenEnde Foundation.

Ian Cleaver

Trompettist Ian Cleaver (1996) is een van de meest veelbelovende jazzmusici in Nederland. Hij groeit op in Amsterdam, waar hij al op jonge leeftijd improvisatie ontdekt. Het resulteert in een opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij in 2020 cum laude afstudeert. Eerder al – sinds zijn zestiende – treedt Ian professioneel op in binnen- en buitenland met diverse groepen en bigbands, waaronder met Han Bennink, John Engels en Jason Marsalis. In 2021 brengt hij zijn eerste album uit.

In de periode 2021-2023 volgt Ian een masteropleiding aan de Manhattan School of Music (New York City), waar hij les krijgt van onder meer Buster Williams en Jon Faddis. In mei 2023 behaalt hij zijn masterdiploma. Voor het volgen van deze masteropleiding wordt Ian ondersteund door de VandenEnde Foundation.

Ghislaine van den Heuvel

Danseres Ghislaine van den Heuvel (1998) leeft haar droom. Al tijdens het volgen van haar bacheloropleiding aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten wordt ze – als enige Europeaan – aangenomen bij de Junior Company Graham 2 in New York City. Daar volgt Ghislaine ook het Advanced Studies Certificate – Performance Concentration aan de Martha Graham School, waarvoor ze steun krijgt van de VandenEnde Foundation.

In 2022 ontvangt Ghislaine op de opleiding de Armgard Von Bardeleben Award for Excellence in Graham Studies, voor haar toewijding en artistieke groei in het voorgaande studiejaar.

De uitreiking van de Next Step Award vindt plaats tijdens de VDEF Talent Night op vrijdag 2 juni 2023 in het DeLaMar Theater Amsterdam.