4 juli 2023 | Project

The Disintegration Loops te zien bij de NPO

De uitzending is op 6 juli 2023 te zien op NPO2 Extra.

Tijdens de afgelopen editie van het Holland Festival bracht associate artist ANOHNI The Disintegration Loops naar de Amsterdamse Gerrit van der Veenstraat. Op 18 juni kwamen honderden mensen – deels met zelf meegebrachte stoelen – naar het plein voor het Gerrit van der Veen College om te luisteren naar het Radio Filharmonisch Orkest en de bijzondere herinneringen die werden opgehaald aan deze locatie in oorlogstijd. Een registratie van dit evenement wordt op donderdag 6 juli om 12:10 uur uitgezonden op NPO2 Extra.

The Disintegration Loops

Terwijl ANOHNI in de jaren zeventig zonder zorgen een jaar in de Amsterdamse straat woonde, kwam ze er later achter dat deze plek in de Tweede Wereldoorlog de locatie was van het Duitse SD-inlichtingenhoofdkwartier. Deportatie van tienduizenden Joden werd hier voorbereid. Met The Disintegration Loops wilde ANOHNI herinneringen ophalen die op deze locatie liggen verborgen.

Tijdens het evenement stond de gelijknamige compositie van William Basinski centraal. De compositie, die werd uitgevoerd onder leiding van dirigent Manoj Kamps, diende als gebed voor de mensen die in de Tweede Wereldoorlog in deze straat woonden in parallel met de rust die ANOHNI dertig jaar later heeft ervaren toen ze in de straat woonde.

Leerlingen in de loop

Een link naar het heden werd gemaakt door de betrokkenheid van de leerlingen van de school. Zij volgden verschillende workshops en kregen de opdracht om elke dag één geluid op te nemen. Geïnspireerd op het muzikale stuk van Basinski werden de opgenomen geluiden vervolgens door de leerlingen samengevoegd tot verschillende loops. De resultaten van de uiteenlopende soundscapes zijn online te beluisteren.

‘The Disintegration Loops’ op het Holland Festival krijgt steun van de VandenEnde Foundation.