8 juni 2023 | Kunst & Cultuur, Project

The Disintegration Loops op Holland Festival

De voorstelling is een initiatief van associate artist ANOHNI

Het Holland Festival 2023 is in volle gang. In de hele junimaand kan je in Amsterdam tientallen bijzondere en grensverleggende (internationale) voorstellingen bezoeken: van toneel, dans en (muziek)theater tot verschillende cross-overs met beeldende kunst, fotografie en film.

Op zondag 18 juni vindt een bijzonder evenement plaats in de Gerrit van der Veenstraat. In The Disintegration Loops staat de geschiedenis van deze straat centraal. Het evenement is een initiatief van de associate artist van het festival: zangeres, componiste en beeldend kunstenares ANOHNI.

The Disintegration Loops

ANOHNI woonde in de jaren zeventig gedurende één jaar in de Amsterdamse Gerrit van der Veenstraat: een plek waar in de Tweede Wereldoorlog de Duitsers het SD-inlichtingenhoofdkwartier vestigden en de deportatie van tienduizenden Joden werd georganiseerd.

In The Disintegration Loops gaat ANOHNI in op de herinneringen die in deze straat verborgen liggen. Centraal staat de gelijknamige compositie van William Basinski, met wie ANOHNI al sinds begin jaren negentig samenwerkt. Tijdens dit evenement dient de compositie als een gebed voor de mensen die in de Tweede Wereldoorlog in deze straat woonden, in vergelijking met de rust die ANOHNI zelf heeft ervaren toen ze er dertig jaar later woonde.

The Disintegration Loops wordt uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest, onder leiding van dirigent Manoj Kamps. Daarnaast vertolkt een koor van leerlingen van twee middelbare scholen uit de straat twee eigen versies uitvoeren van liederen van ANOHNI.

ANOHNI

De in Engeland geboren ANOHNI leeft en werkt in Amerika als muzikant, beeldend kunstenaar en theaterregisseur. In 1995 richtte ze haar performancegroep The Johnsons op. Met haar groep Antony and the Johnsons trad ze onder meer op in het Sydney Opera House, het Royal Opera House (Londen) en Carnegie Hall (New York).

Ze ontving in haar carrière meerdere prijzen, waaronder de Britse Mercury Prize (2005), en haar muziek werd opgenomen in jaarlijsten van verschillende grote Amerikaanse kranten. In 2016 werd ze genomineerd voor een Oscar voor haar co-compositie en uitvoering van Manta Ray. Haar beeldend werk was tot nu toe onder meer te zien in de Nikolaj Kunsthal, The Hammer Museum en Sikemma Jenkins Gallery.

‘The Disintegration Loops’ op het Holland Festival krijgt steun van de VandenEnde Foundation.