11 mei 2023 | Kunst & Cultuur, Project

Tentoonstelling ‘Van Gogh in Auvers’ in Van Gogh Museum

De tentoonstelling gaat over de laatste maanden van de schilder.

In het Van Gogh Museum in Amsterdam is tussen 12 mei en 3 september 2023 de tentoonstelling Van Gogh in Auvers. Zijn laatste maanden te bezoeken. In deze tentoonstelling staan de laatste twee maanden van schilder Vincent van Gogh centraal, die hij in 1890 doorbracht in het Franse dorpje aan de Oise. Hier schilderde hij onder meer Korenveld met kraaien, De Kerk van Auvers-sur-Oise en Adeline Ravoux. Ook gaat de tentoonstelling in op de betekenis van Van Gogh in die periode en hoe zijn reputatie in de eerste jaren na zijn dood groeide.

De tentoonstelling is een samenwerking met het Parijse Musée d’Orsay, waar Van Gogh in Auvers in het najaar te zien zal zijn. Acht schilderijen uit dit museum zijn naar Amsterdam overgebracht, net als werken uit andere (privé)collecties. Sommige werken zijn voor het eerst in Nederland te zien. In totaal zijn er vijftig schilderijen, waaronder tien panoramische landschappen, en ruim twintig tekeningen in de tentoonstelling te bezichtigen.

Van Goghs laatste maanden

Vincent van Gogh werd in 1853 geboren in Zundert. Gedurende zijn leven woonde hij op verschillende plekken in Nederland, België en Frankrijk. In mei 1890 verliet hij Saint-Rémy en vertrok hij naar Auvers-sur-Oise. Sinds zijn aankomst daar schilderde Van Gogh veelvuldig en maakte bijna één schilderij per dag. Tegelijk had hij in die tijd last van financiële onzekerheid en mentale klachten. Op 29 juli overleed hij aan de verwondingen van een pistoolschot. Een dag later werd hij begraven in het dorp.

Blockbusterfonds

De tentoonstelling in het Van Gogh Museum krijgt steun van het Blockbusterfonds. Het fonds betreft een samenwerkingsverband tussen de VandenEnde Foundation, het VSB Fonds, de Vriendenloterij en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Gezamenlijk maken ze bijzondere culturele evenementen mogelijk die gericht zijn op een groot en breed publiek. Dit doet het Blockbusterfonds door middel van het verstrekken van leningen of garantiebijdragen, in combinatie met een gegarandeerde kaartafname door de Vriendenloterij.

Vincent van Gogh, De kerk van Auvers-sur-Oise, 1890, Musée d’Orsay, Dist. RMN-Grand Palais / Patrice Schmidt