12 juli 2023 | Kunst & Cultuur

Tentoonstelling The Rolling Stones terug in Groningen

In 2020 kwam aan de tentoonstelling een vroegtijdig einde vanwege de coronapandemie.

Terug van weggeweest: de tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped is sinds 30 juni 2023 opnieuw te zien in het Groninger Museum. In november 2020 was de tentoonstelling ook al in het museum te bezoeken. Vanwege de tweede coronalockdown moest deze al na vier weken en slechts 20.000 bezoekers sluiten. Deze tweede reeks is gepland t/m 21 januari 2024.

De tentoonstelling – die een tournee maakt langs verschillende internationale musea in onder meer Londen, New York, Sydney en Tokio – is gemaakt door de Britse rockband zelf. Bezoekers krijgen een kijkje achter de schermen en kunnen ruim vierhonderd objecten aanschouwen uit de ruim zestig jaar dat de band bestaat. Denk hierbij aan kostuums, stagedesigns, persoonlijke items en audiovisueel materiaal.

Bijzonder zijn de reconstructies van de studio van de band, en het appartement in Edith Grove (Chelsea, Londen), waar de bandleden in de jaren ’60 woonden. Ook enkele originele instrumenten zijn te bewonderen, zoals de beschilderde gitaar van Keith Richards en het drumstel van het in 2021 overleden bandlid Charlie Watts. Het dagboek van Richards uit 1963 geeft een direct inkijkje in de belevenissen van de band in hun eerste jaren.

De tentoonstelling krijgt steun van het Blockbusterfonds: een samenwerkingsorganisatie tussen VDEF, het VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Vriendenloterij.

Keith Richards Gibson Les Paul Custom, 1957.