8 maart 2023 | Kunst & Cultuur

‘Sneller, beter, mooier’ in Design Museum Den Bosch

Een tentoonstelling over de vormgeving van de vooruitgang.

De snelheid waarmee professionele zwemmers door het water bewegen en treinen door het land rijden is niet van alle tijden. In de tentoonstelling Sneller, beter, mooier – de vormgeving van de vooruitgang staat de historische ontwikkeling naar steeds meer gestroomlijnde objecten centraal. De tentoonstelling is tot en met 3 september 2023 te bezoeken in het Design Museum in Den Bosch.

In de vorige eeuw groeide de fascinatie voor steeds gestroomlijndere objecten. Door technische en wetenschappelijke ontwikkelingen werd duidelijk dat stroomlijning zorgt voor meer snelheid. Maar dat niet alleen: ook in het kader van duurzaamheid speelt de stroomlijning een belangrijke rol.

De tentoonstelling in het Design Museum gaat zowel in op de geschiedenis als de toekomst van de stroomlijn. Dit gebeurt aan de hand van kunstwerken, voertuigen, ontwerpen en sportuitrustingen. Te zien zijn onder andere de eerste elektrische auto die honderd kilometer per uur reed (1899), een model voor een onderzeeër uit 1835, en een tijdritfiets. Daarnaast kunnen bezoekers zelf nieuwe ontwerpen bedenken en verschillende tests uitvoeren.

De tentoonstelling krijgt steun van het Blockbusterfonds: een samenwerkingsorganisatie tussen VDEF, het VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Vriendenloterij.