14 oktober 2022 | Kunst & Cultuur

Opening ‘Byblos’ Rijksmuseum van Oudheden

In de tentoonstelling over 's werelds oudste havenstad zijn objecten te zien uit onder meer het Louvre, het British Museum en het Nationaal Museum van Beiroet.

Vanaf vandaag is in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden de tentoonstelling Byblos te bezoeken. De tentoonstelling omvat ongeveer vijfhonderd objecten uit de collecties van onder meer het Louvre, British Museum, Nationaal Museum van Beiroet en het American University of Beirut Archaeological Museum.

Oudste havenstad

Het Libanese Byblos is de oudste havenstad ter wereld en speelde vanaf 3000 voor Christus een belangrijke rol in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten. Millennia lang was de stad het belangrijkste handelsknooppunt uit de regio, en was het hofleverancier van de farao’s. In Byblos zijn eeuwenoude sporen terug te vinden van onder meer de Egyptenaren, Assyriërs, Babyloniërs, Feniciërs, Grieken en Romeinen. In de tentoonstelling is deze diverse geschiedenis terug te zien. Tegenwoordig is het terrein van de antieke stad een World Heritage Site van UNESCO, waar nog steeds archeologisch onderzoek wordt gedaan. Enkele recente opgravingen uit 2019 hebben een plaats gekregen in de expositie.

Pop-up boek

Byblos vertelt enerzijds het verhaal van de koningen en mythologische helden, maar heeft ook aandacht voor een tot nu toe onderbelichte kant van de geschiedenis: de handelslieden en gelukszoekers die naar Byblos kwamen om er te wonen en te werken. De tentoonstelling is opgezet als een pop-up boek, waarin naast het verhaal van Byblos ook een verzameling beroemde verhalen uit de oudheid wordt verteld, die zich afspelen in en rondom de havenstad.
De stad zelf is onder meer te zien door middel van een geprojecteerde 3D reconstructie en door middel van drone-opnames van de opgegraven ruïnes.

De tentoonstelling Byblos is te zien t/m 12 maart 2023. Het wordt ondersteund door het Blockbusterfonds: een samenwerkingsverband tussen de VandenEnde Foundation, het VSB Fonds, de Vriendenloterij en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Links: Byblos-figurines (krijgers) | brons en goud, 1900-1600 v.Chr., uit Byblos | © Ministry of Culture, Lebanon/Directorate General of Antiquities (DGA)
Rechts: Byblosschrift (niet-ontcijferd ‘Byblos-schrift’) | koperlegering, 1600-1200 v.Chr. , uit Byblos | © Ministry of Culture, Lebanon/Directorate General of Antiquities (DGA), inv. 16598