1 september 2023 | Studiebeurs

Nu te zien: ‘Happy Ending’ van Joosje Duk

De nieuwe film is vanaf vandaag te bekijken op Netflix.

Vanaf vandaag is de nieuwe Nederlandse film Happy Ending te zien op Netflix. Het is de eerste speelfilm van Joosje Duk, die hiervoor zowel het scenario schreef als de regie deed. Hoofdrollen zijn weggelegd voor Gaite Jansen en Martijn Lakemeier.

In 2021 won ze met een vroege versie van het scenario de Netflix New Voices Script Contest. Met de film, waarin het gebrek aan communicatie over seks binnen een relatie centraal staat, hoopt Duk een gesprek op gang te brengen bij bezoekers. In een interview met NRC vertelt ze: “Een film kan een mooie manier zijn om een ongemakkelijk onderwerp bespreekbaar te maken. Als je na het kijken over de gevoelens van de personages praat, hoef je niet meteen over jezelf te praten. Daarna kunnen onderwerpen ter sprake komen die je normaal zou vermijden.”

Joosje Duk

Joosje Duk studeerde – met een studiebeurs van VDEF – aan de New York University Gallatin School, waar ze vakken volgde op het gebied van schrijven, regisseren en acteren. Haar afstudeerfilm NIGHT won de HuffPost Arts Impact Award en heeft meer dan één miljoen online kijkers. Veel van haar werk was tot nu toe te zien op internationale festival.

Ondertussen is Duk druk bezig met een volgend project: ze is een van de regisseurs van de Videolandserie Máxima Moederland. Martijn Lakemeier zal hierin de rol van Willem-Alexander op zich nemen. In december 2022 spraken we haar over de voorbereidingen voor deze serie.

In 2015 ontving Joosje Duk van de VandenEnde Foundation een bedrag van € 6.000,- voor haar acteer-, regie- en schrijfopleiding aan de New York University Gallatin School.