13 december 2022 | Studiebeurs

Joosje Duk regisseert ‘Máxima Moederland’

De serie moet eind 2023 op Videoland verschijnen.

Joosje Duk is een (scenario)schrijver en regisseur. Haar werk was tot nu toe op vele internationale festivals te zien en viel meermaals in de prijzen. Zo werd haar korte film GLAD IJS (THIN ICE) vertoond op het Hamptons and Atlanta Film Festival, schreef en regisseerde ze de webserie #FITGIRLS en won ze in 2021 de Netflix New Voices Script Contest met een scenario voor een Nederlandse anti-romcom.

In 2015/2016 studeerde Joosje – met ondersteuning van de VandenEnde Foundation – aan de New York University Gallatin School verschillende vakken op het gebied van schrijven, regisseren en acteren. Haar afstudeerfilm NIGHT won de HuffPost Arts Impact Award en heeft meer dan één miljoen online kijkers.

Op dit moment is ze bezig met de voorbereidingen voor de nieuwe Nederlandse dramaserie Máxima Moederland, die eind 2023 op Videoland te zien moet zijn. Joosje is één van de regisseurs.

Waar staan jullie op dit moment in het maakproces?
“We zijn op dit moment volop in ontwikkeling. Er wordt gewerkt aan de scripts, er zijn castings en er wordt crew verzameld. Daarnaast doen we veel research en houden we brainstormsessies over hoe de serie eruit moet komen te zien.”

Hoe zou je jouw aanpak als regisseur omschrijven?
“Ik hou ervan om vanaf een vroeg stadium betrokken te zijn bij het ontwikkelingsproces, dus om samen met de scenarist(en) in het script te duiken, feedback te geven en om met de andere regisseurs te sparren over de toon, sfeer en inhoud van de serie. Op de set vind ik het fantastisch om samen met de acteurs aan de slag te gaan, en daarnaast vind ik het cruciaal om een fijne, gezellige en veilige sfeer op de set te creëren waarin iedereen zich gezien en gehoord voelt.”

Máxima Moederland wordt door verschillende mensen geregisseerd. In hoeverre kan je als regisseur je daarin je eigen identiteit kwijt?
“Ik bespreek al mijn ideeën met de andere regisseurs en vice versa, om ervoor te zorgen dat de serie straks als één mooi geheel voelt. Ik vind het erg leuk om onderdeel van hun maakproces te zijn en om te zien hoe zij het regisseren aanpakken. Dit is de eerste keer dat ik samenwerk met andere regisseurs, dus daar leer ik ontzettend veel van.”

In hoeverre maak je nu gebruik van elementen die je hebt geleerd tijdens je opleiding in New York?
“Ik maak daar continu gebruik van! Ik kan me bijvoorbeeld nog goed herinneren dat ik een ‘Directing for Actors’ les volgde aan New York University, die me heeft geleerd hoe ik het beste met acteurs op de set kan werken. Ook het maken van korte films tijdens mijn studie, en de samenwerkingen die ik daar aanging, hebben de basis gelegd voor hoe ik op de set te werk ga.”

Met welke andere projecten ben je op dit moment bezig?
“Ik ben op dit moment in post-productie voor mijn eerste speelfilm, HAPPY ENDING, die in 2023 wereldwijd op Netflix te zien zal zijn. Daarnaast ga ik voorzichtig beginnen aan het uitschrijven van nieuwe ideeën. Maar eerst maar even goed uitrusten tijdens de feestdagen!”

In 2015 ontving Joosje Duk van de VandenEnde Foundation een bedrag van € 6.000,- voor haar studie aan de New York University Gallatin School.