12 december 2023 | Kunst & Cultuur

Nieuwe productie De Man van La Mancha van start

Huub van der Lubbe speelt Don Quichot.

De try-outs van de nieuwe versie van De Man van La Mancha zijn in volle gang. De voorstelling gaat op 17 december 2023 in première in het DeLaMar Theater in Amsterdam en wordt geproduceerd door de Theateralliantie. Huub van der Lubbe, die in 2022 na ruim 40 jaar stopte met De Dijk, speelt de hoofdrol van Don Quichot.

De voorstelling is gebaseerd op de gelijknamige roman van Miguel de Cervantes, dat beschouwd wordt als een van de grote werken uit de wereldliteratuur. De musical speelt zich af in een zestiende eeuwse gevangenis in Sevilla, Spanje. Cervantes zit in de kerker, waar hij het verhaal vertelt van de edelman en idealist Don Quichot die, geïnspireerd door de ridderverhalen uit zijn jeugd, de wereld intrekt om grootse daden te verrichten. Hij laat zien dat de wereld een plek is die je met je eigen handen en gedachten kan vormgeven.

De van oorsprong Amerikaanse musical ging in 1965 in wereldpremière en was sindsdien al meerdere malen in de Nederlandse theaters te zien. Eerder speelden onder andere Guus Hermus (1968), Ramses Shaffy (1993) en Peter Faber (2008) de rol van Don Quichot. In deze nieuwe versie, onder regie van Ruut Weissman, zijn ook rollen weggelegd voor onder meer Lucretia van der Vloot, Dragan Bakema, Stefan Rokebrand/Viggo Waas en Doris Baaten/Marisa van Eyle.

Na de première op 17 december 2023 is de voorstelling nog t/m 9 juni 2024 in verschillende Nederlandse theaters te zien. De voorstelling wordt mede ondersteund door het Blockbusterfonds: een samenwerkingsorganisatie tussen VDEF, het VSBfonds, het Cultuurfonds en de Vriendenloterij.