23 november 2023 | Kunst & Cultuur

Musical over Surinaamse verzetsheld Boni

De musical is vanaf 25 november 2023 t/m 20 april 2024 te zien.

Op 25 november 2023 gaat de nieuwe Nederlandse musical BONI in première. De voorstelling over de gelijknamige Surinaamse verzetsheld kent een doorlopende soundscape en wordt verteld aan de hand van zang, spoken word, rap en soul. De voorstelling is t/m 20 april 2024 door het land te bezoeken.

In BONI volgt het publiek het levensverhaal van de achttiende eeuwse verzetsheld Boni (gespeeld door Urvin Monte) en zijn strijd tegen de slavernij in de Surinaamse binnenlanden. In de periode 1765-1793 slaagt Boni erin om met zijn medestanders verschillende succesvolle opstanden te creëren tegen het strenge Nederlandse regime. Tijdens deze ‘Boni-oorlogen’ vallen ze plantages aan, bevrijden ze tot slaaf gemaakte mannen, vrouwen en kinderen, en nemen ze voorraden, gereedschap en wapens mee. Door sluwe tactieken weet hij verwarring te zaaien over de plekken waar hij zich precies bevindt.

De voorstelling, met een script van Lars Boom en muziek van Norman van Geerke, is een productie van Stichting Doewet in coproductie met Twenty8 Productions en Het Zuidelijk Toneel. Ook de Vereniging Ons Suriname is erbij betrokken. De regie is in handen van Stanley Burleson.

Blockbusterfonds

BONI krijgt steun van het Blockbusterfonds. Het fonds is in 2012 opgericht als samenwerkingsverband tussen de VandenEnde Foundation, het VSBfonds, het Cultuurfonds en de Vriendenloterij. Gezamenlijk maken de fondsen bijzondere culturele evenementen mogelijk die gericht zijn op een groot en breed publiek.

Dit doet het fonds door middel van het verstrekken van leningen of garantiebijdragen, in combinatie met een gegarandeerde kaartafname door de Vriendenloterij. Een lening kan worden ingezet om extra marketinginspanningen te financieren. Daarmee kan een groter publiek worden bereikt en een hogere opbrengst worden gerealiseerd. Een garantiebijdrage kan zekerheid bieden voor financiële tegenvallers tijdens de uitvoering van het project.