18 januari 2023 | Kunst & Cultuur, Project

Kees van Dongen in Singer Laren

Een tentoonstelling over de beginjaren van de schilder en zijn weg naar succes.

In het Singer Laren is vanaf deze week de tentoonstelling Kees van Dongen te bezoeken. De tentoonstelling focust op de beginjaren van de schilder, en de weg die hij aflegde naar zijn succes. Naast werken uit de eigen collectie van het Singer Laren, zoals Het Blauwe Hoedje, hangen er bruiklenen van onder meer Museum Boijmans Van Beuningen, het Rijksmuseum, Centre Pompidou, Musée d’Art Moderne de Paris en het Nouveau Musée Nationaal de Monaco. De tentoonstelling is samengesteld door Anita Hopmans, senior conservator van het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis.

Kees van Dongen

Kees van Dongen wordt in 1877 geboren in Delfshaven, maar gaat al vroeg in zijn carrière naar Parijs, op zoek naar artistieke vernieuwing. Hij vestigt zich rond 1900 in de stad en betrekt in 1906 een atelier op Montmartre, waar ook schilders als Pablo Picasso en Otto van Rees werken. In Parijs omarmt hij de avant-garde en groeit hij uit tot één van de beroemdste kunstenaars van de twintigste eeuw.

Blockbusterfonds

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Blockbusterfonds. Het fonds betreft een samenwerkingsverband tussen de VandenEnde Foundation, het VSB Fonds, de Vriendenloterij en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Gezamenlijk maken ze bijzondere culturele evenementen mogelijk die gericht zijn op een groot en breed publiek. Dit doet het Blockbusterfonds door middel van het verstrekken van leningen of garantiebijdragen, in combinatie met een gegarandeerde kaartafname door de Vriendenloterij.

De tentoonstelling is van 17 januari t/m 7 mei 2023 te zien in het Singer Laren.