21 december 2023 | Kunst & Cultuur

Het Pinocchio Effect van het Scapino Ballet Rotterdam

Een voorstelling over de verschillende kanten van liegen.

De komende maanden reist het Scapino Ballet Rotterdam door het land met Pinocchio Effect. De familievoorstelling gaat op 21 december 2023 in première en is tot en met 2 maart 2024 in verschillende theaters te zien. De productie is een samenwerking tussen het Scapino Ballet, Maas theater en dans en theatermaker Cecilia Moisio.

Moisio bedacht zelf het voorstellingsidee over liegen en de positieve en negatieve kanten ervan: “Ik wil de effecten van liegen bespreekbaar maken, en het ook hebben over de morele vraag: wat is een goede leugen en wat een slechte? Waarom zouden we eigenlijk niet mogen liegen? Kun je ook te veel liegen, als bijvoorbeeld je hele identiteit verzonnen is? Social media influencers verdienen geld met het perfecte imago, alles ziet er mooi gepoetst en gepolijst uit. Maar kan een leugen ook positief zijn, iets moois?”

In de voorstelling verbeeldt Moisio, die ook de choreografie en regie verzorgt, de thematiek door de dansers als één familie te laten wonen in een huis vol geheime kamers. Daar proberen ze te ontsnappen aan de realiteit en elkaar te manipuleren, maar langzaam komen de waarheden aan het licht. Joni Vanhanen componeert de muziek bij de voorstelling; Eva Maria de Wit verzorgt de tekst.

BBF XTRA

De voorstelling krijgt steun van BBF XTRA; onderdeel van het Blockbusterfonds. Net als bij het overkoepelende fonds stelt BBF XTRA middelen beschikbaar voor culturele projecten, waarmee ze de marketing voor het project een extra impuls kunnen geven. Dit gebeurt door middel van een lening of garantiebijdrage, in combinatie met een gegarandeerde kaartafname. Waar het Blockbusterfonds zich richt op grote projecten met ‘blockbusterpotentie’, focust BBF XTRA zich op kleinere initiatieven. Het fonds bestaat uit een samenwerking tussen de VandenEnde Foundation, het Cultuurfonds, het VSB Fonds en de Vriendenloterij.