10 september 2023 | Kunst & Cultuur

Drenthe door de ogen van Van Gogh

Een nieuwe tentoonstelling in het Drents Museum.

Waar werken uit zijn Brabantse en Franse tijd al vaker centraal hebben gestaan, schenkt het Drents Museum de komende maanden aandacht aan de onbekendere Drentse periode van schilder Vincent van Gogh. In de tentoonstelling Op reis met Vincent gaat de bezoeker terug naar 1883 en ziet men het Drenthe van toen door de schildersogen van Van Gogh. De tentoonstelling opent op maandag 11 september 2023 en is te bezoeken tot en met zondag 7 januari 2024.

Veel van het werk dat Van Gogh in Drenthe maakte, is verloren gegaan. Slechts zes schilderijen zijn er uit deze tijd overgebleven. Deze werken vormen, samen met tientallen aquarellen, tekeningen en brieven, de basis van de tentoonstelling. Daarnaast is er ruimte voor de inspiratiebronnen en tijdgenoten van Van Gogh, die hij in zijn brieven aan zijn broer Theo benoemt. Onder meer werken van Jean-François Millet, Jacob van Ruisdael, Jules Dupré, Anthon van Rappard en Anton Mauve zijn in de tentoonstelling aanwezig.

Van Gogh in Drenthe

De periode van Van Gogh in Drenthe is een van de onbekendere uit zijn (vroege) carrière, terwijl hij daar een groot aantal werken maakte en de basis legde voor zijn verdere carrière. Op 11 september 1883 komt hij aan in Hoogeveen, waar hij enkele weken verblijft. Vervolgens reist hij verder naar onder meer Nieuw-Amsterdam, Veenoord en Zweeloo. In totaal brengt hij een kleine drie maanden door in de provincie. Hij gebruikt deze periode om te experimenteren met verschillende technieken, en denkt na over het vervolg van zijn kunstenaarschap.

Het overgebleven werk uit Van Goghs Drentse periode bevinden zich ondertussen in verschillende collecties wereldwijd, waaronder in het Van Gogh Museum, het Musée d’Orsay (Parijs) en het Museo Soumaya (Mexico-Stad). Voor deze tentoonstelling zijn de werken samengebracht in Assen.

De tentoonstelling ‘Op reis met Vincent’ is van 11 september 2023 t/m 7 januari 2024 te bezoeken in het Drents Museum in Assen. De tentoonstelling krijgt steun van het Blockbusterfonds: een samenwerkingsorganisatie tussen VDEF, het VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Vriendenloterij.

Vincent van Gogh, Landschap met een boerderij, Drenthe, 1883, aquarelverf op papier, 24 x 35,5 cm, particuliere collectie, Canada. Courtesy Ars Docet.