10 juni 2025 | Samenwerking

Cultuurloket DigitALL verlengd t/m 2027

Het programma werd in 2020 opgericht.

Cultuurloket DigitALL wordt verlengd tot en met 2027. Daartoe hebben de partners binnen het samenwerkingsverband besloten. Met voortdurende ontwikkelingen van digitale technologie op het gebied van onder andere immersieve storytelling en AI zijn ze ervan overtuigd dat de missie van Cultuurloket DigitALL nog altijd van belang is voor de culturele sector. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap investeert in 2025, 2026 en 2027 een miljoen euro per jaar in het programma.

DigitALL wil met financiële steun en kennisdeling de culturele sector ondersteunen, zodat zij met behulp van digitale technologie het contact met hun publiek kunnen versterken. Hierbij staat centraal dat de technologie het publiek ten goede moet komen. Daarnaast wordt samenwerking van culturele instellingen aangemoedigd, zodat de opgedane kennis, innovatie en vernieuwing sectorbreed inzetbaar zijn.

Programmamanager van DigitALL Tanja Zuijderwijk is verheugd op de voortzetting: “De sector heeft ontdekt welke mogelijkheden er zijn om het publiek digitaal te bereiken en betrekken. Ook in beleid is hier steeds meer aandacht voor. Het is fantastisch dat we de komende jaren de sector met kennis en donatiebudget kunnen blijven ondersteunen.”

Samenwerking

Cultuurloket DigitALL werd in 2020 tijdens de covid-pandemie in het leven geroepen als samenwerkingsverband tussen het Cultuurfonds, Fonds 21, VSBfonds, VandenEnde Foundation, Vriendenloterij en het Ministerie van OCW. Met ondersteuning van het loket konden instellingen technologische middelen ontwikkelen om het contact met hun publiek niet te verliezen. Ook vandaag de dag komt een verscheidenheid aan culturele instellingen hiervoor in aanmerking, zoals (film)theaters, muziekpodia, festivals, musea en producenten van podiumkunsten.

Sinds de daadwerkelijke opening in september 2021 ontvingen meer dan 150 projecten steun, voor in totaal meer dan 15 miljoen euro. Instellingen kunnen voor verschillende fasen een aanvraag indienen: ontwikkelbijdrages (t/m € 10.000,-), pilotbijdrages (t/m € 75.000,-) en projectbijdrages (t/m 150.000,-). In samenwerking met kennispartners DEN, Cultuur+Ondernemen en Art-up worden bovendien diverse talks, kennissessies, workshops en een begeleidingsprogramma georganiseerd.