20 mei 2024 | Kunst & Cultuur

Breitner in het Singer Laren

Een bredere blik op de schilder.

Sinds 15 mei 2024 is de tentoonstelling Breitner te zien in het Singer Laren. Het museum toont daarin tientallen werken van kunstenaar George Hendrik Breitner. Gastconservator Suzanne Veldink stelde de expositie samen met het doel om nieuw licht te laten schijnen op de schilder en fotograaf. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 8 september 2024.

Breitner (1857 – 1923) werd geboren in Rotterdam en volgde zijn opleiding onder andere aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij werkte enige tijd in Den Haag en Parijs, maar staat toch vooral bekend als ‘de schilder van Amsterdam’ en de stedelijke taferelen die hij vastlegde. Veldink wil in de tentoonstelling ook de minder bekende kant van de kunstenaar laten zien en de nadruk leggen op hoe baanbrekend en invloedrijk hij is geweest.

Voor Breitner waren de onderwerpen die hij schilderde op zichzelf niet het belangrijkst. Hij gebruikte deze onderwerpen vooral om te experimenteren met lijn- en kleurgebruik, weg van wat in die tijd de norm was. Hij speelt hiermee een belangrijke rol in het ontstaan van het modernisme in Nederland.

De tentoonstelling bevat een combinatie van publiekslievelingen en onbekender werk van de schilder. Naast materiaal uit eigen collectie zijn er ook werken uit de collecties van onder meer Musée d’Orsay in Parijs, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en het Rijksmuseum Amsterdam.

De tentoonstelling ‘Breitner’ wordt mede ondersteund door het Blockbusterfonds: een samenwerkingsorganisatie tussen VDEF, het VSBfonds, het Cultuurfonds en de Vriendenloterij.

George Hendrik Breitner, Anna (meisje in rode kimono), 1893-1894 Particuliere collectie, Foto Gert-Jan van Rooij, Amsterdam