17 augustus 2023 | Kunst & Cultuur

Bert Visscher in Ripperda

Visscher vertolkt de titelrol van Johan Willem Ripperda.

De komende weken kan men in Groningen afreizen naar begin achttiende eeuw. De muziektheatervoorstelling Ripperda, die het levensverhaal vertelt van Johan Willem Ripperda (1682-1737), is tussen 16 augustus en 10 september 2023 te zien in Winsum. Cabaretier en Groninger Bert Visscher speelt de titelrol. Producent van de voorstellingen, die ondertussen allemaal zijn uitverkocht, is de Zummerbühne.

De van oorsprong Groningse jonker Ripperda heeft zichzelf in zijn carrière door list en bedrog in belangrijke posities weten te krijgen. Via een tussenstop in de Staten-Generaal kwam hij terecht in Spanje, waar hij als ambassadeur van de Republiek te werk ging. Later werd hij daar tot eerste minister van Spanje benoemd. Toen dit na een aantal jaar verkeerd afliep, speelde hij zichzelf opnieuw in de kijker: ditmaal als legeraanvoerder van sultan Abdallah van Marokko. Ook deed hij een greep naar het koningschap van Corsica.

Aan de voorstelling werken onder meer een liveorkest en een 40-koppig koor mee, die de Mediterraanse muziek, gecomponeerd door Reinout Douma, ten gehore brengen. De tekst en regie van de voorstelling zijn van Koos Terpstra, die eerder artistiek leider en directeur van het Noord Nederlands Toneel was. Naast Bert Visscher zijn Rogier in ’t Hout, Mirjam Stolwijk, George Tobal, Joop Wittermans, Yara Alink en Marieke Klooster als acteurs te zien in de voorstelling.

Ripperda is tijdens de speelperiode te zien op de speellocatie ‘Op Maarhuizen’ in Winsum. De voorstelling krijgt steun van het Blockbusterfonds: een samenwerkingsorganisatie tussen VDEF, het VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Vriendenloterij.