9 januari 2025 | Samenwerking

AI-dans, muzikale keuzehulp en digitale oral history

Cultuurloket DigitALL ondersteunt bijzondere projecten.

Cultuurloket DigitALL stimuleert en ondersteunt culturele instellingen die hun contact met het publiek willen versterken via toepassing van digitale technologie. Sinds de oprichting in april 2022 werken private fondsen en instellingen en publieke partners samen om organisaties financieel te ondersteunen. Daarnaast biedt het loket coaching en workshops, waardoor nieuwe ideeën de kans krijgen om zich te ontwikkelen en kennisuitwisseling plaatsvindt tussen verschillende organisaties.

Culturele instellingen worden hierbij aangemoedigd het experiment niet uit de weg te gaan. Voor verschillende fasen in het proces is ondersteuning beschikbaar in de vorm van bijvoorbeeld een ontwikkel-, pilot- of projectbijdrage.

In de praktijk

Ook de afgelopen periode zijn verschillende projecten verder ontwikkeld door steun van Cultuurloket DigitALL. Een van de voorbeelden is de voorstelling TranscendanceDaarin combineren kunstenaar Bob Sizoo en choreografen Jasper van Luijk en Ruben Chi dans met kunstmatige intelligentie. Door de danser Ibrah Silas Jackson een motion capture suit aan te trekken, vertaalt zijn fysieke dans zich naar een digitale en door AI geoptimaliseerde versie van zichzelf, die zonder beperkingen kan bewegen.

Poppodium Doornroosje zoekt naar manieren om potentieel nieuwe bezoekers vaker laten terugkeren. Met het project MOODS ontwikkelt het Nijmeegse podium een digitale tool die muziekliefhebbers op basis van muzikale voorkeuren, stemming en verwachting wil koppelen aan voor hen interessante concerten. Op basis van eigenschappen als vrolijk versus melancholisch of dansen versus luisteren maakt de tool een programmaselectie, gebaseerd op muzikale overeenkomsten, zonder dat de artiest per se bekend is bij de bezoeker.

Het Design Museum Den Bosch biedt  een aantal ontwerpers een residency aan in het museum. Binnen hun project onderzoeken zij welke kansen en valkuilen er binnen de fysieke ruimte van het museum zijn voor interactieve digitale presentatiemogelijkheden. Zo testen ze verschillende vormen van extended reality en kijken ze welke verhalen uit de collectie interessant zijn om op een digitale manier te vertellen.

Binnen het project Bijlmer Oral History verzamelt audiomaker en producent Liz Dautzenberg herinneringen en anekdotes van (oud-)bewoners uit de Amsterdamse Bijlmer. Het is dertig jaar geleden dat de grootschalige transformatie van de ‘betonnen’ Bijlmer werd ingezet en grote delen werden gesloopt of gerenoveerd. Aan de hand van vijftig interviews blijven de verhalen levend. Het resultaat is een interactieve documentaire een een toegankelijk audio-archief, vormgegeven in een prikkelende digitale omgeving.

Op de website van DigitALL lees je meer over deze projecten en welke specifieke ontwikkelingen de bijdragen van het cultuurloket mogelijk maken.

Cultuurloket DigitALL is een unieke publiek-private samenwerking van het Cultuurfonds, VriendenLoterij, Fonds 21, Gemeente Amsterdam, het Ministerie van OCW, VSBfonds, VandenEnde Foundation, Stichting Zabawas en het Elise Mathilde Fonds.