
5 juni 2023 | Kunst & Cultuur, Project
75 jaar Cobra-beweging in Amstelveen
De Cobra-beweging bestaat 75 jaar. Om het jubileum van deze kunststroming te vieren, is in het Cobramuseum sinds deze week de tentoonstelling Grenzeloos en vrij. Van Appel tot Van Gogh te bezoeken. Gastconservator Maarten Bertheux, die eerder al verschillende tentoonstellingen met Cobra kunstenaars maakte, brengt 120 kunstwerken samen.
Cobra-beweging
De Cobra-beweging werd in november 1948 in Parijs opgericht door jonge kunstenaars uit Denemarken, België en Nederland: Karel Appel, Constant, Corneille, Asger Jorn, Christian Dotremont en Joseph Noiret. De hoofdsteden van deze landen vormden de inspiratie voor de naam (CoBrA: COpenhague, BRuxelles Amsterdam). Na de Tweede Wereldoorlog voelden zij de drang naar vrijheid, waarmee ze de moderne kunst een nieuwe weg lieten inslaan. Zij lieten zich daarbij onder meer inspireren door Picasso, Miró en Klee.
Grenzeloos en vrij
De jubileumtentoonstelling legt verbanden tussen de Cobra-kunstenaars en hun voorgangers, tijdgenoten en opvolgers. Ook werken van onder meer Van Gogh, Munch, Picasso, Pollock, Willem de Kooning, Baselitz en Eva Räder zijn in de tentoonstelling te zien. Door de kunstwerken naast elkaar te laten zien, ontstaan nieuwe inzichten in de ontwikkeling van de kunststroming, zo is het idee.
Bezoekers kunnen aan de hand van verschillende thema’s zoals ‘invloeden’, ‘gebaar’ en ‘het Kind’ door de tentoonstelling lopen. Speciale aandacht is er voor het werk van vrouwelijke kunstenaars, zoals Lotti van der Gaag, Frieda Hunziker en Judith Reigl, die in het verleden niet altijd de aandacht hebben gekregen die ze verdienden.
‘Grenzeloos en vrij. Van Appel tot Van Gogh’ is t/m 8 oktober 2023 te bezoeken in het Cobramuseum in Amstelveen. De tentoonstelling krijgt steun van het Blockbusterfonds: een samenwerkingsorganisatie tussen VDEF, het VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Vriendenloterij.
