14 maart 2023 | Kunst & Cultuur, Project

Uitgelicht: Zuidplein experimenteert in Lab-Z

Nieuw talent maakt voorstelling voor én met publiek.

Theater Zuidplein had enkele jaren geleden een mooi doel voor ogen: uitgroeien tot een leer/werkplaats voor talentontwikkeling en nieuwe voorstellingen, met een nieuw publiek. Vandaag de dag is het theater een van de grootste leer/werkbedrijven op Rotterdam-Zuid. Sinds 2017 vormt Lab-Z daarbinnen een belangrijke tak.

Lab-Z

Binnen Lab-Z staat aanstormend talent centraal. Zowel studenten van mbo- en hbo-opleidingen als jongeren met belangstelling voor cultuur kunnen deelnemen aan het project. De focus ligt hierbij vooral op Rotterdamse makers die een nieuwe stem met zich meebrengen en die binnen Lab-Z de kans willen krijgen hun eigen signatuur te ontwikkelen.

Lab-Z bereidt de makers voor op een sprong naar andere podia. De talenten krijgen onder meer workshops over het zijn van een zelfstandig podiumkunstenaar, en hebben de mogelijkheid om binnen Theater Zuidplein ervaring op te doen.

Lab-Z kent verschillende trajecten. Studenten van kunstvakopleidingen en autodidacten maken tijdens het Trainee-traject kennis met het professionele werkveld door een aantal maanden mee te lopen met de contextprogrammeur van Lab-Z en daarbij de makers te ondersteunen. Binnen het Teaser-traject krijgen afgestudeerde of autodidacte makers de ruimte om hun eigen talenten en ambities te onderzoeken en te ontwikkelen door middel coaching, gesprekken met inspiratoren, en het maken van presentaties. Bij een Productieplaats draait het vooral om het professionaliseren van makers en het verdiepen van hun eigen signatuur, met als uitkomst een volwaardige voorstelling.
Daarnaast hebben de makers de gelegenheid om deel te nemen aan De Schrijftafel, waarbinnen jonge makers worden ondersteund in hun schrijfambities.

In alle trajecten vormt de verbinding met publiek een belangrijk onderdeel: voorstellingen worden voor én met het publiek gemaakt, zodat deze aansluiten bij de belevingswereld van de bezoekers. Randprogrammering speelt daarbij een belangrijke rol, en komt onder meer tot stand door middel van gesprekken met partners uit de wijk.

Theater Zuidplein

Al sinds de opening van Theater Zuidplein in 1954 (tot 1978 nog onder de naam Groote Schouwburg) vormt Theater Zuidplein een cultureel middelpunt op Rotterdam-Zuid. In 2020 opende de nieuwbouw, met daarin ook een bibliotheek gevestigd.

Het theater heeft als doelstelling om voorstellingen te programmeren die de huidige samenleving representeren. Daarnaast streven ze toegankelijkheid na voor mensen met uiteenlopende achtergronden qua cultuur, budget en opleiding. Naast Lab-Z voor talentontwikkeling produceert Theater Zuidplein onder de naam Stage-Z ook eigen voorstellingen die door het land toeren.

De VandenEnde Foundation ondersteunt Lab-Z in 2023 met een bedrag van € 60.000,-.