11 juni 2024 | Project

Uitgelicht: Writer’s Lab bij MusicalMakers

Het ontwikkelhuis voor nieuwe musicals en talentvolle makers.

Het schrijven van een goede liedtekst voor theater is zo makkelijk nog niet. Om negen aanstormende talenten een stap verder te helpen in hun ontwikkeling, organiseerde Stichting MusicalMakers de afgelopen maanden een Writer’s Lab. Onder leiding van Jurrian van Dongen leerden de cursisten in zeven lessen alles over rijm, idiomen, beeldtaal, opbouw en de manieren waarop ze hun eigen verhalen in een goede musicalliedtekst kunnen vangen.

De afsluiting van de cursus, op maandag 17 juni 2024 in Theater Bellevue, is voor publiek toegankelijk. Carolien Borgers praat daar met Jurrian over de kunst van het liedtekstschrijven. De negen cursisten presenteren bovendien hun zelfgeschreven werken. Meer informatie over deze masterclass is te vinden op de website van MusicalMakers.

In onderstaande video vertellen Ulrike Bürger-Bruijs (directeur bestuurder MusicalMakers), Jurrian van Dongen en enkele cursisten meer over het Writer’s Lab.

MusicalMakers

De ontwikkelinstelling MusicalMakers is in 2021 opgericht om jonge talentvolle makers te ondersteunen bij het maken van nieuwe Nederlandse musicals. Het maken van een nieuwe musical kost veel tijd, gezien de complexe vorm waarin vele disciplines samenkomen. Jonge makers hebben daarentegen vaak weinig ruimte om die tijd te nemen. MusicalMakers wil deze talenten een kans geven om in alle rust en met een budget en professionele begeleiding vernieuwende en eigentijdse musicals te ontwikkelen. Het publiek wordt, bijvoorbeeld door het organiseren van leesvoorstellingen, al vroeg betrokken bij het nieuw te ontwikkelen repertoire.

Daarnaast zet MusicalMakers in op het inhoudelijke gesprek over het vak. Door het organiseren van evenementen als MusicalTalks (tijdens het Nederlands Theater Festival) en het zijn van een gesprekspartner voor makers, producenten en theaters wil de stichting bijdragen aan meer samenwerking binnen de sector. In Writer’s Rooms worden musicals dramaturgisch ontleed en gaan creatieve makers in gesprek over hun eigen werkwijze.

MusicalMakers is in de periode 2021-2024 opgenomen in de culturele basisinfrastructuur. Vanuit de overheid ontvangt de stichting jaarlijks een bedrag van € 750.000,-. De VandenEnde Foundation draagt in deze periode eveneens een bedrag van € 1.500.000,- bij.