11 februari 2023 | Kunst & Cultuur, Project

Uitgelicht: het laboratorium van Zaal 3

Jonge theatermakers krijgen de kans om te experimenteren.

Het Nationale Theater in Den Haag is volop vertegenwoordigd in de stad. De Koninklijke Schouwburg en Theater aan de Spui zijn beide onderdeel van de overkoepelende organisatie, en plekken waar gevestigde theatermakers regelmatig te zien zijn. Onbekender is de derde locatie van HNT: Zaal 3. In deze zaal ligt de focus op jonge makers en nieuw talent, die veelal zonder kunstopleiding of met ondersteuning van de nieuwe makers-regeling van het Fonds Podiumkunsten zichzelf willen ontwikkelen.

In de kleine zaal met 80 stoelen kunnen theatermakers experimenteren: wat is theater buiten de gevestigde kaders van vormen, disciplines en inhoud? Zaal 3 ondersteunt jonge makers op artistiek, zakelijk en organisatorisch vlak, terwijl zij de kans krijgen om onder normale werkomstandigheden de grenzen van theater op te zoeken. Het resulteert in voorstellingen die bruggen slaan tussen verschillende genres, en die thema’s en verhalen behandelen die in de reguliere theaters nog weinig terug te vinden zijn. Door de samenwerking met theaterfestival De Parade trekken sommige voorstellingen bovendien verder het land in.

Theatermakers zoals de Poezieboys, Abel Benjamin Meirhaghe, Karel van Laere en Naomi van der Linden kregen in Zaal 3 de kans om zichzelf te ontwikkelen en publiek aan zich te binden, dat met de makers is meegegroeid naar de grotere theaterzalen waar ze nu staan. Naast deze ontwikkelfunctie organiseert Zaal 3 regelmatig randprogrammering met een maatschappelijk randje, zoals debatprogramma’s waarin kunstenaars vanuit hun perspectief de maatschappelijke ontwikkelingen in de stad en het land bespreken.

De VandenEnde Foundation ondersteunt Zaal 3 in 2023 met een bedrag van € 40.000,-.