5 juni 2024 | Project

Uitgelicht: genomineerden Next Step Award 2024

De winnaar wordt bekend op 17 juni.

Op maandag 17 juni 2024 vindt voor de tweede keer de uitreiking van de Next Step Award plaats. In Café DeLaMar wordt bekend wie de opvolger wordt van filmregisseur Sarah Blok, die de prijs vorig jaar in ontvangst nam. De genomineerden voor dit jaar zijn danser Maxime Abbenhues, animator en regisseur Madeleine Homan en mezzosopraan Maria Warenberg.

De Next Step Award is een initiatief van de VandenEnde Foundation en wordt jaarlijks uitgereikt aan een uitzonderlijk artistiek talent. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 25.000,- en een kunstwerk van Jeroen Henneman. De twee andere genomineerden ontvangen ieder een bedrag van € 5.000,-. Het geldbedrag is bedoeld om de genomineerden een volgende stap in hun professionele loopbaan te laten maken.

Maxime Abbenhues

Maxime Abbenhues (1997) is danser en dansmaker. Ze studeerde in 2020 af van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en was sindsdien te zien in het werk van onder andere Jasper van Luijk, De Dansers, Boukje Schweigman en Ann van den Broek. In 2021 vertrok ze naar het Verenigd Koninkrijk voor een masteropleiding aan de Northern School of Contemporary Dance en een plek in de postgraduate company VERVE. Dat jaar werkte ze met Akram Khan, Sita Ostheimer en Alesandra Seutin en tourde ze door het VK.

Naast haar werk als danser ontwikkelde ze zich als jonge dansmaker en startte zij samen met haar partner Mees Meeuwsen Collectief MAMM. Ze vonden elkaar op de academie in hun grote liefde voor partnering, acrobatiek en locatietheater. Sindsdien maken ze acrobatische dansvoorstellingen over de twintiger van nu, om zo een inkijk te geven in een vaak nog onbegrepen generatie. MAMM is te zien op verschillende podia en festivals. Ook geven ze workshops in binnen- en buitenland.

Maxime Abbenhues. Still uit portret Rauwkost. Next Step Award 2024.

Madeleine Homan

Madeleine begon als animator en illustrator tijdens haar studie aan de Nederlandse Filmacademie. Haar liefde voor film wordt naadloos verweven met haar fascinatie voor kleur, vorm en design. Haar stijl kenmerkt zich door een speelse, kleurrijke en minimalistische esthetiek, met opvallend vormgegeven personages. In 2022 bracht ze haar korte animatiefilm Vacht uit, die onder andere werd geselecteerd voor het New York International Children’s Film Festival. Tijdens haar masterstudie in 2023 aan de University of West England in Bristol bedacht ze The Creators, een comedy sci-fi animatiefilm die onze menselijke existentie en de wereld waarin we leven in twijfel trekt.

Madeleine Homan. Still uit portret Rauwkost. Next Step Award 2024.

Maria Warenberg

Mezzosopraan Maria Warenberg (1995) studeerde met onderscheiding af aan het Conservatorium van Amsterdam onder leiding van de gerenommeerde mezzosopraan Sasja Hunnego. Ze is tevens laureaat van de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd (2023).

In 2021 maakte ze haar debuut als Stéphano in Roméo et Juliette bij Opera Zuid. Als lid van de Dutch National Opera Academy aan het Conservatorium in Amsterdam vertolkte ze onder andere de Foreign singer in Postcard from Morocco (Argento), Suzanne in Un mari à la porte (Offenbach) en Costanza in L’isola disabitata (Haydn). Dit seizoen was ze te zien als Annio in Mozarts La clemenza di Tito (Opera Ballet Vlaanderen).

Onlangs maakte de jonge zangeres haar Zaterdag Matinee debuut in Het Concertgebouw in de Makropulos Affaire (Janacek) met het Radiofilharmonisch Orkest onder leiding van Karina Canellakis. Naast het opera repertoire heeft Maria een grote liefde voor het lied en zal ze volgend seizoen met pianist Malcolm Martineau een liedrecital getiteld Into the night uitvoeren in Het Concertgebouw. Vanaf het aankomende seizoen 2024-2025 zal Maria bovendien deel uitmaken van het nieuwe solisten ensemble van de Opéra National de Paris.

Maria Warenberg. Still uit portret Rauwkost. Next Step Award 2024.