20 januari 2023 | Project

Throwback: Klanken van oorsprong

De documentaire ging in 2018 in première.

Na de Tweede Wereldoorlog was er voor veel artiesten met een Nederlands-Indische achtergrond een belangrijke rol weggelegd in de Nederlandse popmuziek. In de documentaire Klanken van oorsprong gaat regisseur Hetty Naaijkens in gesprek met verschillende artiesten die in die tijd gedwongen terug moesten naar Nederland.

De documentaire laat zien hoe artiesten als Sandra Reemer, Boudewijn de Groot, Liesbeth List, Anneke Grönloh en Eddie & Alex van Halen al snel (inter)nationaal succes vierden met muziek als uitlaatklep. Nederlands-Indische bands als The Tielman Brothers en The Crazy Rockers deden het goed met hun rock-‘n-rollmuziek onder de Nederlandse jongeren. Tegelijkertijd delen de muzikanten een geschiedenis van oorlog, vluchten en opnieuw beginnen in een vreemd land.

De verschillende verhalen uit de documentaire laten zien welke invloed deze artiesten op het Nederlandse muzieklandschap hebben gehad, aan de hand van interviews, muziek en archiefmateriaal uit het koloniale tijdperk.

De documentaire ging op 3 juni 2018 in première in Den Haag, en was te zien tijdens het Nederlands Film Festival 2018. Binnen anderhalve maand bereikte de film de Kristallen status, met meer dan 10.000 bioscoopbezoekers.

Aan de totstandkoming van de documentairefilm heeft de VandenEnde Foundation in 2016 een bedrag van € 5.000,- bijgedragen.