6 november 2022 | Project

Smaakspoken winnaar Jenny Smelik-IBBY Prijs

De prijs wil culturele diversiteit in Nederlandstalige jeugdliteratuur aanmoedigen.

Smaakspoken van Daan Faber en José Luis García Lechner heeft de Jenny Smelik-IBBY Prijs 2022 gewonnen. De prijs werd op 4 november uitgereikt tijdens de IBBY-boek&groetdag in het Kunstmuseum Den Haag. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van €2.000,-.

De Jenny Smelik-IBBY Prijs is in 1983 in het leven geroepen door IBBY (International Board on Books for Young People). Het heeft als doel om culturele diversiteit in Nederlandstalige jeugdliteratuur aan te moedigen, en een meer divers en inclusief aanbod te krijgen van jeugdboeken, waarin elk kind zich kan herkennen. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt en is vernoemd naar jeugdboekenschrijfster Jenny Smelik-Kiggen, die in haar testament vastlegde dat IBBY de invulling van de prijs mocht bepalen.

Smaakspoken

Smaakspoken werd geschreven door Daan Faber en geïllustreerd door José Luis García Lechner, en verscheen in het voorjaar van 2021. Het verhaal over het ontdekken van zeven verschillende smaken en hun krachten wil kinderen leren praten over smaken en onderwijzen over verschillende eetculturen. De illustraties van het boek wonnen eerder al een Bronzen Penseel.

Op dit moment wordt er een muzikaal luisterboek van het verhaal gemaakt, waarin verschillende muzikale stijlen samenkomen. Onder meer actrice Thekla Reuten, violist en componist Yannick Hiwat en rapper Sef werken mee aan dit project. Daarnaast is er het plan om een podiumvoorstelling te ontwikkelen met dezelfde elementen.

De VandenEnde Foundation steunt de ontwikkeling van de muzikale voorstelling van ‘Smaakmakers’ met een bedrag van €15.000,-.

©2021 Volt, Omslag 'Smaakspoken' van Daan Faber; illustratie van José Luis García Lechner.