21 april 2023 | Studiebeurs

Raoul Steffani wint Nederlandse Muziekprijs

De prijs is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap.

Bariton Raoul Steffani wint de Nederlandse Muziekprijs 2023. De prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan een musicus die werkzaam is in de klassieke muziek, is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. De uitreiking door staatssecretaris Gunay Uslu is op 13 oktober in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Voorafgaand aan de uitreiking vindt een door Raoul zelf samengesteld concert plaats, samen met ASKO|Schönberg en onder leiding van Ed Spanjaard.

De commissie, onder leiding van onafhankelijk voorzitter Karin Manuel, verklaart de toekenning: ‘Raoul Steffani zingt niet enkel, maar hij spreekt en communiceert via de muziek met zijn publiek. Dictie, verstaanbaarheid, taalgevoel, en vooral een zeer eigen en persoonlijke klanksignatuur karakteriseren zijn optredens. Hij reikt zijn tekst zingend aan zijn publiek en trekt de zaal naar zich toe op een zeer expressieve en persoonlijke wijze.’

Ontwikkelingstraject

Voorafgaand aan de prijsuitreiking doorloopt de potentiële winnaar van de Nederlandse Muziekprijs een uitgebreid ontwikkelingstraject. Deze moet daarom potentie hebben om als solist een internationale carrière op te bouwen, en concrete plannen hebben voor artistieke ontwikkeling. Onder leiding van een mentor en verschillende binnen- en buitenlandse musici en coaches gaat de winnaar aan de slag met diens muzikale ontwikkeling, onderzoek en carrièreplanning. Als hierbij een positieve ontwikkeling zichtbaar is, kan de commissie besluiten een positief advies uit te brengen aan Fonds Podiumkunsten om de prijs daadwerkelijk toe te kennen.

Raoul Steffani

Raoul Steffani werd in 1992 geboren in Sittard. Hij studeerde aan de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen, en studeerde summa cum laude af bij Margreet Honig aan de conservatoria van Amsterdam en Tilburg. In de periode 2016-2018 was hij lid van de Dutch National Opera Academy. In 2018 won hij de GrachtenfestivalPrijs.

Raoul heeft een grote passie voor het liedrepertoire, gaf meerdere internationale recitals en nam twee soloalbums op. Zijn internationale debuut maakte hij bij de Opéra National de Lyon. Hij zong onder meer bij de Opéra de Toulon en De Nationale Opera, en trad op in het Concertgebouw (Amsterdam), Théâtre des Champs-Élysées (Parijs), de Elbphilharmonie (Hamburg) en de Queen Elizabeth Hall (Londen). Komende zomer is hij te zien als Johann in Werther (Bregenzer Festspiele) en maakt hij zijn debuut in de Wigmore Hall (Londen).

De VandenEnde Foundation ondersteunde Raoul in de periode 2016-2019 met een studiebeurs voor privélessen bij sopraan Nelly Miricioiu.