4 oktober 2022 | Kunst & Cultuur, Project

Publicatie ‘Is Heaven Red’

Het boek bevat een overzicht van het oeuvre van Paul, Menno en Françoise de Nooijer, en vormt een tweeluik met een overzichtsboek over hun films.

Op dinsdag 4 oktober vond in Eye Amsterdam de publicatie plaats van het boek Is Heaven Red? Het boek vormt een overzicht van het fotografie-oeuvre van Paul, Menno en Françoise de Nooijer, en bevat ruim 550 foto’s uit de periode 1965-2022. Naast eerder gepubliceerd werk, is er ook veel niet eerder getoond materiaal in het boek terug te zien. De inleiding is geschreven door Andrea Voigt.

Paul de Nooijer was een van de voorlopers van de geënsceneerde fotografie in Nederland. In zijn werk, waarin zijn vrouw Françoise veelal als model en producent optrad, creëert hij veelal zijn eigen werkelijkheid. Zoon Menno werd al vroeg bij de projecten betrokken, en werkte, na zijn opleiding fotografie en animatie in de Verenigde Staten, op gelijkwaardige basis met zijn ouders samen.

De familie heeft zich de afgelopen decennia veelvuldig beziggehouden met fotografie, film, theater en installatiekunst. Ze maakten verschillende stopmotionfilms, waarin ze de wisselwerking tussen statische foto’s en dynamische film opzoeken. In binnen- en buitenland werd hun werk tentoongesteld, waaronder in het Parijse Centre Pompidou. Ze wonnen tevens verschillende prijzen, waaronder de Franse Grand Prix International de la Recherche Photographique (1974), en kregen internationale opdrachten.

Het boek over fotografie vormt een tweeluik met een ander overzichtswerk, gewijd aan de films: Is Heaven Blue? Onder dezelfde titel is vandaag ook hun nieuwste film in première gegaan.

Is Heaven Red? is mede tot stand gekomen met steun van de VandenEnde Foundation.