VandenEnde Foundation

Blockbusterfonds

Het Blockbusterfonds is een samenwerkingsverband tussen de VandenEnde Foundation, VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, en de BankGiro Loterij.

Het Blockbusterfonds maakt bijzondere culturele evenementen mogelijk die gericht zijn op een groot en breed publiek. Hiertoe worden leningen of garantiebijdragen verstrekt, in combinatie met een gegarandeerde kaartafname door de BankGiro Loterij.

Het idee voor het Blockbusterfonds werd in 2011 gelanceerd door Joop van den Ende in zijn Mandeville Lezing. Hij hield deze lezing ter gelegenheid van de aanvaarding van het maatschappelijk eredoctoraat dat hem werd toegekend door de Erasmus Universiteit Rotterdam. In zijn Mandeville Lezing riep hij op om juist meer te investeren in cultuur en cultureel ondernemerschap in plaats van hierop te bezuinigen.

Deze hartenkreet zette Joop van den Ende om in daden. In 2012 ging de VandenEnde Foundation de samenwerking aan met het Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds en de BankGiro Loterij en werd het Blockbusterfonds ingesteld. Dit samenwerkingsinitiatief heeft tot doel het cultureel ondernemerschap te stimuleren en de realisatie van bijzondere evenementen met ‘blockbusterpotentie’ mogelijk te maken. Het gaat dan om eenmalige of meerjarige onderscheidende tentoonstellingen en theatervoorstellingen of festivals, gericht op een groot en breed publiek. Het financieren van zulke ambitieuze evenementen is vaak complex.Daarom ondersteunt het Blockbusterfonds dergelijke risicovolle culturele initiatieven met een lening of garantiebijdrage, in combinatie met een gegarandeerde kaartafname door de BankGiro Loterij. Klik hier voor de selectiecriteria en aanvullende informatie.

Sinds de oprichting van het Blockbusterfonds in 2012 werden tientallen bijzondere en risicovolle projecten financieel mogelijk gemaakt, waaronder de tentoonstellingen Munch:Van Gogh in het Van Gogh Museum, David Bowie Is in het Groninger Museum en What a Genderful World in het Tropenmuseum. Ook werden verschillende theatervoorstellingen ondersteund zoals de spectaculaire theaterproductie WarHorse, Robot van Vis a Vis, de Drie Musketiers in het Amsterdamse Bos en de muziektheatervoorstelling Het Pauperparadijs in de openluchtlocatie Veenhuizen. Tenslotte investeerde het Blockbusterfonds ook meerdere jaren in het Amsterdam Light Festival en het jaarlijkse fotografie evenement Unseen. Klik hier voor meer ondersteunde projecten.

blockbusterfonds.nl