Project

Werner Kolf

Scenario project ouderverstoting

Jaar
2023
Bedrag
€ 8.500

Werner Kolf (1982) is een film- en toneelacteur en schrijver. Na zijn afstuderen aan de Toneelacademie Maastricht (2012) speelt hij in films en series als Hoe duur was de suiker, Vechtershart en BuZa. Voor zijn rol in Commando’s wint hij in 2021 een Gouden Kalf voor de beste hoofdrol in een dramaserie.

In het theater is Kolf onder meer te zien bij New Dutch Connections en Toneelgroep Oostpool. Bij Het Nationale Theater speelt hij de titelrol in Othello.

Kolf ontvangt van VDEF steun om onderzoek te doen voor een project over ouderverstoting, met name van (zwarte) vaders. Van dichtbij maakt hij ervaringen mee met vrienden en familie, waarbij vaders hun kind niet meer mogen zien. Veel vaders weten niet welke rechten zij hebben wanneer zij in zo’n situatie belanden, en het rechtssysteem zelf helpt ook niet verder.

Voor dit project wil Kolf een scenario ontwikkelen, waarin hij het leven laat zien van jongvolwassen mannen die dit meemaken of zouden kunnen meemaken, en oudere mannen dit dit hebben meegemaakt. Hij wil mensen een spiegel voorhouden, het inzicht geven dat ze er niet alleen in staan, en laten zien wat er gebeurt als mensen in de steek worden gelaten door het rechtssysteem.
Om dit te bewerkstelligen, interviewt Kolf verschillende mensen die zelf in deze situatie hebben gezeten. Ook zal hij spreken met mensen die thuis zijn in het straf- en familierecht.

Uiteindelijk mondt het onderzoek uit in de keuze voor het meest geschikte (fictieve) verhaal en vorm. In principe is het een opstart naar een filmscript, maar de opties liggen nog open.