Project

Studio Marie-José Jongerius

ontwikkeling documentaire LA Palms

Jaar
2023
Bedrag
€ 10.000

De palmbomen die het straatbeeld in Los Angeles verfraaien, zijn het symbool geworden voor de stad. Wat velen niet weten: de meeste van deze bomen komen van nature niet in deze regio voor. De Washingtonia Robusta zijn daar bijvoorbeeld gepland in 1932 om de stad aantrekkelijker te maken voor de Olympische Spelen die dat jaar in Los Angeles werden gehouden. De palmbomen naderen (met hun levensverwachting van 70 tot 130 jaar) hun einde, en de regio overweegt andere bomen te gaan planten, ook omdat deze bomen veel zorg en aandacht eisen.

Dit gegeven intrigeert fotograaf  Marie-José Jongerius. Sinds 2013 fotografeert Jongerius allerlei beroemde plekken in de stad. In 2017 verscheen er al een boek over dit project.
Met de documentaire LA Palms wil ze de beleving en ervaring van het landschap onderzoeken, door realiteit, kunst en fictie naast elkaar te zetten. Ze maakt hierbij gebruik van historisch en botanisch onderzoek naar de Washingtonia Robusta, en betrekt werk van kunstenaars en filmmakers die zich door deze boom hebben laten inspireren.

De VandenEnde Foundation ondersteunt de ontwikkeling van de documentaire ‘LA Palms’ met een bedrag van € 10.000,-.