Project - Muziek, Contrabas

Stichting Dutch Double Bass Festival

Compositieopdracht voor Adrián Crespo Barba

Jaar
2023
Bedrag
€ 6.000

In 2023 vindt de vierde editie plaats van het Dutch Double Bass Festival. Het internationale festival brengt elke twee jaar (contra)bassisten uit de hele wereld en vanuit verschillende genres samen in Rotterdam. Niet alleen is er aandacht voor de contrabas als solo-instrument, maar ook voor bands en ensembles waarbinnen de bas centraal staat. Daarnaast koppelt de organisatie ensembles en musici aan elkaar die nog niet eerder samenwerkten, om zodoende nieuwe inspiratie te creëren. Naast de gevestigde namen is er binnen het festival ook ruimte voor nieuw talent. In samenwerking met Nederlandse conservatoria worden er bijvoorbeeld compositieopdrachten uitgezet als onderdeel van het lesprogramma.

Met steeds meer ruimte voor de bassist als solist groeit de behoefte aan nieuw muzikaal werk dat kan worden bespeeld. Het Dutch Double Bass Festival faciliteert deze behoefte dit jaar door componist Adrián Crespo Barba (1995) de opdracht te geven een nieuw stuk te schrijven. De Spaanse bassist behaalde cum laude zijn Master Compositie aan Codarts Rotterdam.

Crespo Barba schrijft voor het festival het werk Music for Basses, dat zijn inspiratie haalt uit het stuk 100 cymbals: een door de Japanse audiokunstenaar Ryoji Ikeda geschreven werk waarin 100 cymbalen een hypnotische sfeer creëren. Het stuk van Crespo Barba is bedoeld voor minstens veertig contrabassen en zal door studenten van een aantal Nederlandse en Europese conservatoria worden opgevoerd tijdens het festival op vrijdag 13 oktober 2023.