Project

Stichting Draft Foundation

Opera HOICHI

Periode
2022-2023
Totaalbedrag
€ 26.000

HOICHI wordt een opera, gebaseerd op het Japanse klassieke verhaal van Hoichi the Earless en het epos Heike Monogatari. In de opera staat het thema van vergankelijkheid centraal. Mythologie, traumaverwerking en spiritualiteit spelen daarbij een belangrijke rol. Ook onderwerpen als oorlog, ziekte en afkomst zijn terugkerende thema’s.

Schrijver en regisseur Janica Draisma ontwikkelt deze opera, samen met dramaturg Klaus Bertisch, sopraan Claron McFadden en een internationaal team van artiesten en musici. Oorspronkelijk zou Louis Andriessen de muziek componeren, maar na zijn overlijden is er door het team gekozen om zelf de muziek te maken. Vocale muziek is daarbij het uitgangspunt. De opera moet in het Engels worden opgevoerd, met fragmenten van het Sanskriet en Japans. In 2026 moet HOICHI in première gaan.

In 2022 ondersteunt VDEF de ontwikkeling van HOICHI met een bedrag van € 16.000,-, zodat onderzoek gedaan kon worden naar de thematiek en hoe de verhalen uiteindelijk konden worden verwerkt tot een libretto. In 2023 ontvangt Stiching Draft Foundation een bedrag van € 10.000,- voor de doorontwikkeling, waarbij de focus lag op de opstart van het compositieproces.