Project - Muziek

Grachtenfestival

Artist in Residence

Periode
2019-heden
Totaalbedrag
€ 90.000

Het Grachtenfestival -Artist in Residence
Het Grachtenfestival is het enige festival in Europa dat zich volledig richt op de presentatie en ontwikkeling van jong talent en jonge professionals in klassieke muziek en jazz. Daarnaast is dit het grootste klassieke muziekfestival van Nederland. Gedurende 10 dagen in augustus wordt Amsterdam benut als podium en locatie. Het Grachtenfestival is een springplank voor de nieuwste generatie musici in klassieke muziek en jazz.

Het Artist in Residence-schap stimuleert jonge musici (t/m 30 jaar) om zichzelf zo veelzijdig mogelijk te presenteren aan het publiek. Zonder vastgelegde kaders wordt de Artist in Residence uitgedaagd naar eigen inzicht en keuze alles te laten horen en zien wat hij/zij in huis heeft. De winnaar van de GrachtenfestivalPrijs wordt automatisch de Artist in Residence van het volgende jaar.

De residency houdt in dat de winnaar een reeks van vier tot zes concerten mag samenstellen en daarbij wordt gecoacht door het artistieke team van het Grachtenfestival. Op zakelijk gebied leert de winnaar hoe diegene creatief en bewust kan omgaan met programmeringsbudget.

De VandenEnde Foundation ondersteunt het Grachtenfestival sinds 2019 voor dit specifieke Artist in Residence-programma. In 2019 en 2020 ontving het festival jaarlijks € 15.000,-. In de jaren 2021, 2022 en 2023 kon het festival rekenen op een jaarlijkse bijdrage van € 20.000,-.

De Artists in Residence gedurende de bijdragen van VDEF:
2019: bariton Raoul Steffani
2020: violiste Emmy Storms
2021: violist Shin Sihan
2022: cellist Alexander Warenberg
2023: pianist Nikola Meeuwsen

Portret Nikola Meeuwsen

Tijdens het Grachtenfestival 2023 was Nikola Meeuwsen Artist in Residence. Op de slotdag maakten wij onderstaand portret.