
Beurs
Foundation Amsterdam HipHop Center – Catoo Lustig
Ontwikkelingstraject
Catoo Lustig (zij/haar, 1999) is regisseur. Na haar studie aan de Academie voor Theater en Dans (Amsterdam) werkte ze als assistent-regisseur bij onder meer de Nationale Opera & Ballet, Theater Oostpool en de Toneelschuur Producties.
Als regisseur werkt ze tot nu toe voor theater, waarbij haar ambities liggen bij concertregie. Ze maakt radicaal empathische shows waarin ze tekstueel drama combineert met live muziek en een sterk visueel karakter. Voor haar hoofdpersonages kiest ze vaak anti-helden, om daarmee haar publiek uit te dagen om zich met hen te identificeren. Eerdere voorstellingen zijn onder andere Blackbird (2022, gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van David Harrower over de onmogelijke vraag of liefde en misbruik tegelijkertijd kunnen bestaan), en Beautybomb (2023, een radicale bewerking op Bombsong van Thea Dorn over een jonge influencer die verstrikt raakt in een verstikkend schoonheidsideaal).
Om haar artistieke visie verder te ontwikkelen, zocht ze coaching en een professionaliseringstraject bij Foundation Amstedam HipHop Center. Haar doel: leren hoe je als maker een community kan opbouwen en onderhouden, wat er allemaal komt kijken bij het oprichten van een eigen platform, en contacten leggen met internationale concertregisseurs en -artiesten om haar netwerk uit te breiden.
Tijdens haar traject voltooide ze haar website en zette ze, met begeleiding van Damani Leidsman, haar eigen productiehuis AS WE ARE Productions op. Door middel van een netwerkreis naar Londen wist ze daarnaast internationale contacten te leggen en de muziekindustrie beter te verkennen.
Op dit moment werkt ze aan haar nieuwe show MOMMY’S ISSUES, waarin ze de thematiek rondom uithuisplaatsingen behandelt.
FOUNDATION
Foundation Amsterdam HipHop Center is opgericht door John Agesilas. Met de school wil hij jongeren de kans geven om zich binnen een veilige omgeving te ontwikkelen. Vanuit zijn filosofie dat er binnenin de hiphop-cultuur allerlei middelen verscholen zitten om kennis te delen, wil hij de dans inzetten om jongeren te leren hun weg te vinden. In zowel fysieke lessen als op het digitale platform is aandacht voor hiphop, house, popping, dancehall, traditionele Afrikaanse dans, UK Jazz Fusion, breaking en locking. Daarnaast komen ook theater, ondernemerschap, kunst en media aan bod.

