9 maart 2024 | Kunst & Cultuur, Samenwerking
Porseleinkoorts in Leeuwarden
In Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden is sinds 2 maart de tentoonstelling Porseleinkoorts te zien. Als bezoeker ga je terug naar de achttiende eeuw en duik je in de ontstaansgeschiedenis van het Europees porselein. De tentoonstelling, onder meer ondersteund door BBF XTRA, is te bezoeken tot en met 1 september 2024.
Het is Augustus de Sterke (keurvorst van Saksen en Koning van Polen) die de alchemist Johann Friedrich Böttger laat opsluiten in zijn paleis. Böttger zou in staat zijn om van ruw materiaal goud te maken. Dat lukt niet, maar aan het begin van de achttiende eeuw slaagt hij er wel in om als eerste Europeaan de juiste ingrediënten te vinden voor porselein.
In eerste instantie wordt het recept goed bewaakt en richt Augustus in Dresden de Meissen porseleinfabriek op. Maar al snel is het recept ook buiten de muren van het Duitse slot bekend en openen er in heel Europa fabrieken. Een van de bekendste ligt in het Franse Sèvres, waar toentertijd Madame de Pompadour – cultureel adviseur en vertrouweling van koning Lodewijk XV – als beschermvrouwe van de fabriek optreedt.
Het Friese museum toont in de tentoonstelling porselein uit de Duitse en Franse fabriek, aangevuld met bruiklenen uit onder meer het Musée des Arts Décoratifs en het Louvre. Bijzondere objecten zijn onder meer een Medici-fles uit 1581 en een tiental levensgrote dieren uit de porseleinen dierentuin van Augustus de Sterke.