6 februari 2024 | Studiebeurs

Nominaties Grachtenfestival Prijs 2024 bekend

De drie genomineerden ontvingen eerder een beurs van VDEF.

Violiste Charlotte Spruit, pianist Florian Verweij en altviolist Takehiro Konoe zijn genomineerd voor de GrachtenfestivalPrijs 2024. De uiteindelijke winnaar, die tijdens de komende editie van het festival bekend wordt gemaakt, krijgt carte blanche om tijdens het festival van 2025 als artist in residence een eigen programma samen te stellen. De drie genomineerden zijn in het verleden allemaal door de VandenEnde Foundation ondersteund met een studiebeurs.

Tijdens de Avond van de Genomineerden presenteren de drie musici zich aan het publiek. Het concert vindt plaats op zaterdag 10 februari in de NedPho-koepel in Amsterdam. Het concert vormt een voorproefje van het programma dat ze in augustus tijdens het Grachtenfestival willen presenteren, en hoe ze een eventuele residentie in 2025 zouden willen invullen.

Genomineerden

Violiste Charlotte Spruit (2000) speelt sinds haar vierde viool en nam als kind onder meer deel aan de Jong Talentklas van het Amsterdamse Conservatorium. Ondertussen heeft ze concerten gegeven in onder meer het Concertgebouw, de Elbphilharmonie en Wigmore Hall. Ze studeerde aan de Guildhall School of Music (bij David Takeno) en de Royal Academy of Music (bij Ying Xue). Aan deze laatste opleiding volgt ze nu haar master, waar ze les krijgt van Rachel Podger en Pavlo Beznosiuk.

In 2012 en 2013 ondersteunde VDEF Charlotte met een beurs voor haar deelname aan een masterclass en het concours in Kloster Schöntal. Voor haar bacheloropleiding viool aan de Guildhall School of Music and Drama (Londen) ontving Charlotte in 2017 en 2018 een studiebeurs.

Pianist Florian Verweij (1997) werd op tienjarige leeftijd toegelaten tot de talentenklas van het Conservatorium van Amsterdam en won op zijn twaalfde een prijs op het Internationaal Steinway Pianoconcours. Hij studeerde aan het Amsterdamse Conservatorium bij pianopedagoog Jan Wijn. In 2023 rondde hij zijn masteropleiding af bij Naum Grubert, met de hoogste onderscheiding. In datzelfde jaar debuteerde hij in Het Concertgebouw voor een uitverkochte Kleine Zaal.

In de periode 2013-2015 ontving Florian studiebeurzen van VDEF voor zomercursussen aan de International Academy of Music (Parijs), privélessen van Marcel Baudet, en deelname aan de Chatman’s International Summer School.

Altviolist Takehiro Konoe (1997) begon als violist, maar is op zijn achttiende overgestapt naar de altviool. Eerder speelde hij onder andere met het Jeugdorkest Nederland en het Nederlands Theater Orkest. Sinds 2016 studeert hij aan het Conservatorium van Amsterdam, op dit moment bij Nobuko Imai en Francien Schatborn. Ook volgde hij lessen aan de Internationale Muziekacademie Liechtenstein. In 2018 stond hij in de finale van de Tokyo International Viola Competition.

Takehiro ontving steun van VDEF voor deelname aan het concours in Kloster Schöntal (2011) en verschillende zomercursussen in Zwitserland, Frankrijk en Finland (2015, 2016).