9 januari 2023 | Kunst & Cultuur

Nieuw publiek vindt weg naar theater

Vooral makers met een groot bereik trekken een nieuwe doelgroep aan.

Directeuren en programmeurs van verschillende Nederlandse theaters zien het theaterbezoek na corona weer toenemen. In een artikel van de NOS is te lezen dat er vooral een nieuw soort publiek de weg naar het theater weet te vinden: jong, divers en vooralsnog onbekend met toneel, zoals de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau waren jongeren met een niet-westerse achtergrond tot voor kort ondervertegenwoordigd in de theaterzalen.

Een grote rol voor deze verschuiving lijkt weggelegd voor theatermakers die een groot bereik hebben op de sociale media. Zo weet Jawad Es Soufi (beter bekend onder zijn pseudoniem Sloegie) zijn onemanshows makkelijk uit te verkopen door erover te berichten aan zijn bijna 83.000 volgers op Instagram. Zijn volgers vinden in zijn shows een bepaalde herkenbaarheid, die ze ergens anders niet vinden.

De theaters, die na corona te maken hadden met terughoudendheid van het traditionele theaterpubliek, proberen op deze ontwikkeling in te spelen met hun aanbod. Yassine Boussaid, directeur bij de Meervaart in Amsterdam, hoopt zodoende ook het nieuwe publiek aan zich weten te binden: “Het gaat om referentiekaders verbreden en dat bereik je door kruisbestuiving in de foyer – verschillende soorten mensen in het theater ontvangen.”