24 januari 2023 | Kunst & Cultuur

Muziek opera ‘Upload’ uitgekomen als digital release

De muziek is te beluisteren via verschillende platformen.

De muziek van de opera Upload is vanaf nu online te beluisteren op verschillende platformen. De opera van Michel van der Aa, gemaakt in het kader van het Opera Forward Festival, verscheen in 2021 en was in eerste instantie alleen online te zien. Oorspronkelijk was het plan om Upload te spelen tijdens het festival in 2021. Toen vanwege de coronamaatregelen het festival geen doorgang kon vinden, ontstond het idee om de opera als filmversie op te nemen. De fysieke première vond uiteindelijk plaats op 29 juli 2021 in Bregenz (Oostenrijk). In oktober volgde een reeks voorstellingen bij de Nationale Opera.

Interdisciplinair

In Upload geeft een man zijn fysieke lichaam op om een digitale versie van zichzelf te maken, om zodoende weer thuis te kunnen komen bij zijn dochter. Het Duitse ensemble MusikFabrik, onder leiding van Otto Tausk, brengt de muziek ten gehore.

De opera van Van der Aa combineert muziektheater met hedendaagse technologieën. De interdisciplinariteit van Upload sluit aan bij eerdere werken van hem, waaronder de eerste Virtual Reality opera Eight (2019).