17 april 2023 | Kunst & Cultuur

Meer en nieuw bezoek voor Nederlandse theaters

Het theaterbezoek is is bijna weer terug op het het niveau van voor corona.

De theaterbezoeker weet de weg naar het Nederlandse theater steeds beter te vinden. Uit een artikel van Theaterkrant blijkt dat er tegenwoordig weer bijna evenveel publiek naar de theaters komt als voor corona. Bovendien is dit deels een nieuw, diverser en jonger publiek, dat eerder niet naar de theaters kwam.

Hoewel er nog geen officiële kwartaalcijfers bekend zijn, leert navraag door de redactie van Theaterkrant bij verschillende theaters dat in bepaalde schouwburgen de bezoekersaantallen groeien naar het niveau van 2019. In de Goudse Schouwburg was afgelopen seizoen veertig procent van de bezoekers nieuw in dat theater. Waar voor corona de meeste bezoekers vielen in de leeftijdscategorie van zestig-plus, waren het afgelopen seizoen de dertig tot vijftig-jarigen.

Doordat de vaste oudere bezoekers nog terughoudend lijkt te zijn, worden kaarten gemiddeld op een later moment gekocht en blijven er meer opties over voor nieuw publiek dat liever korter van tevoren tickets koopt. Tegelijkertijd is ook de aanbodkant veranderd, met meer last minute programmering en specifieke doelgroepenbenadering. Nieuwe artiesten die voorheen in kleinere zalen stonden, nemen bovendien hun al aanwezige fanbase mee naar de theaters en podia.

De toename van bezoekers betekent overigens niet dat de financiële situatie van alle theaters zijn verbeterd. De invloed van onder meer de energiecrisis en de inflatie drukt nog steeds een stempel op de begroting van de theaters.