10 november 2022 | Project

Levensdans – Biografie Han Ebbelaar en Alexandra Radius

De biografie is geschreven door Astrid van Leeuwen.

Vandaag verschijnt de biografie Levensdans. Het boek is een eerbetoon aan Han Ebbelaar en Alexandra Radius. De biografie, welke vanmiddag in het DeLaMar Theater wordt gepresenteerd, verschijnt ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van het paar. Het is geschreven door Astrid van Leeuwen.

Van Leeuwen is onder meer vaste schrijver voor Het Nationale Ballet, schrijft tevens voor andere dansgezelschappen, en werkte mee aan verschillende eerder verschenen dansbiografieën en -jubileumboeken.

Levensdans vertelt het levensverhaal van het danspaar. Tegelijkertijd geeft het ook een tijdsbeeld van de ontwikkeling van de ontwikkeling van de Nederlandse dans. In het boek komen Ebbelaar en Radius zelf aan het woord en spreken ze over zowel de hoogtepunten als de uitdagingen in hun carrière, en over de collega’s met wie ze werkten. Ook vertellen ze over hun ruim zestig jaar durende liefde.

Han Ebbelaar en Alexandra Radius

Han Ebbelaar en Alexandra Radius spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van het Nederlandse ballet. Ze waren betrokken bij de oprichting van Nederlands Dans Theater, waren jarenlang de muzen van choreograaf Hans van Manen en droegen bij aan ‘de gouden jaren’ van Het Nationale Ballet. Daarnaast dansten ze eind jaren ’60 bij het American Ballet Theatre. Solo danste Radius regelmatig samen met Rudolf Nureyev. Ebbelaar en Radius zijn samen de oprichters van het Dansersfonds ’79, dat onder meer jong danstalent stimuleert.

Voor de totstandkoming van deze biografie kende de VandenEnde Foundation een bedrag toe van € 15.000,-.