29 maart 2023 | Studiebeurs
Interview: Rik van der Made volgt de Royal Academy of Music
(Tenor)saxofonist Rik van der Made (2000) studeerde tussen 2017 en 2022 aan de Academy of Music and Performing Arts Jazz (Fontys Tilburg). In de tussentijd speelde hij onder meer in het Jong Metropole en het Nationaal Jeugd Jazz Orkest, en was hij te horen met zijn eigen Rik van der Made Group. Tijdens de Conservatorium Talent Award in 2021 behaalde Rik een finaleplaats. Een jaar later werd hij prijswinnaar van de Grachtenfestival Jazz Competition, en sleepte hij een nominatie voor de Jacques de Leeuw Prijs in de wacht.
Na zijn bachelor was Rik nog niet uitgeleerd, en wilde hij meer verdieping op het gebied van onder andere zelf componeren en arrangeren. Daarom blaast hij sinds dit studiejaar de Engelse hoofdstad omver: hij volgt de Master of Arts aan de Royal Academy of Music in Londen.
Waarom wilde je graag een master volgen aan de Royal Academy of Music?
“Ik heb eigenlijk altijd al de wens gehad om een tijd in het buitenland te studeren, maar de pandemie-lockdowns hebben dit uiteindelijk versterkt. In deze periodes heb ik heel erg doelgericht kunnen studeren en onderzoeken wat precies “mijn ding” is. Ik was daarvoor veel aan het schnabbelen, waardoor ik vooral dat materiaal aan het studeren was, maar in de lockdown ben ik terug naar mijzelf gegaan en ik ben erg veel gaan componeren en onderzoekend studeren. Dit smaakte naar meer en daarom wilde ik voor een periode uit mijn oude omgeving om nieuwe dingen te ontdekken, mijzelf verbeteren en laten inspireren door wat er op mijn pad zou komen.
Ik kwam in aanraking met de Royal Academy of Music door mijn vriendin, die ook graag in Londen wilde studeren, en door Nationaal Jeugd Jazz Orkest-vriend en collega Kasper, die toen al studeerde aan RAM. Na verdieping in de opleiding en langs te zijn geweest viel het allemaal op zijn plek en besloot ik dat dit is wat ik wilde.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Je bent nu ruim een half jaar bezig met je master. Hoe bevalt het?
“De opleiding is nog veel meer dan ik had verwacht. De lessen zijn zo uitgebreid en nuttig voor waar ik aan wil werken. Daarnaast is de scene hier nog groter en interessanter dan ik van te voren had gedacht.
De ‘contemporary rhythm skills’ en ‘improv class’ geven mij genoeg materiaal om de rest van mijn leven te kunnen studeren. Deze lessen helpen mij meer ritmische vrijheid te creëren in het improviseren. We hebben ook de compositielessen en de octetles, waar we wekelijks onze compositie mee naartoe kunnen nemen. En wekelijks volgen we een masterclass van een artiest of band, of komt er een succesvol jazzartiest of professional uit het werkveld vertellen over zijn of haar carrière, wat erg inspirerend en leerzaam is.
De ensemblelessen worden geleid door mensen als Will Vinson, Alex Hitchcock, Orlando LeFlemming en Jasper Høiby, waarmee we voor een aantal weken werken aan de composities van deze waanzinnige spelers.”
Hoe is Londen als stad om in te studeren als jazzsaxofonist?
“Waanzinnig! Er is elke dag wel een concert van wereldberoemde jazzartiesten, en er zijn veel jamsessies die je kan bezoeken. Daarnaast kan ik mij heel erg vinden in de “jazz sound” die de school en de stad heeft.”
Hoe ziet jouw komende periode eruit?
“Het einde van het schooljaar nadert en dat betekent dat ik mijn octetcomposities moet inleveren en tentamens moet doen. Tussendoor ga ik nog een paar keer naar Nederland, waar ik bijvoorbeeld met mijn band mijn composities mag spelen op JazzBoz (Bergen op Zoom Jazz Festival). Ook ga ik een tourtje doen met het Koninklijk Mariniers Orkest door Zwitserland. Kortom: allemaal leuke dingen op de planning! En daarnaast natuurlijk hard studeren.”
Heb je nog tips of adviezen voor toekomstige bursalen van de VandenEnde Foundation?
“Aarzel niet om naar het buitenland te gaan. Het is het waard! Mocht je worden afgewezen: probeer het opnieuw. Bedenk daarnaast goed wat je wil: hoe zie je je carrière voor je en waar sta je voor? Maar blijf bij jezelf: wat maakt jou speciaal? Versterk deze krachten en maak hier jouw toekomst van.”
In studiejaar 2022/2023 ontvangt Rik van der Made van de VandenEnde Foundation een studiebeurs van € 9.400,- voor zijn masteropleiding aan de Royal Academy of Music in Londen.