
30 maart 2025 | Studiebeurs
Interview: regisseur Sigrid Sundholm zoekt structuur in Praag
Regisseur Sigrid Sundholm (1994) wordt geboren in het Zweedse Stockholm en woont tijdens haar jeugd in Den Haag. Na een jaar vooropleiding bij Open Studio in Amsterdam vertrekt ze in 2014 naar onze zuiderburen. In Gent volgt ze haar bachelor regie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Voor haar master voegt ze een nieuwe stad toe aan haar lijst met internationale woonplaatsen: Praag. Sinds 2019 leeft en studeert Sigrid aan de film- en televisieopleiding van de Academy of Performing Arts in de Tsjechische hoofdstad.
Hoe zou je Praag typeren?
“Praag is een prachtige stad waar je de geschiedenis overal voelt. Het is heel leuk om te verdwalen in de kleine straatjes en te bedenken wat hier allemaal gebeurd zou kunnen zijn in eerdere tijden.
Vanuit het gebouw waar ik college volgde, keek ik uit op de Moldau en het burchtcomplex op de heuvel aan de overkant. Als het donker was, werd het zelfs verlicht en leek het wel een sprookjeskasteel. Wat ik ook fijn vond, was dat je snel uit de drukte van het toeristische centrum was. Je bent snel in de rust van de woonwijken, waar je veel leuke barretjes en restaurants hebt.”
De reden om naar Praag te gaan, was de film- en televisieopleiding FAMU. Waarom wilde je graag naar deze specifieke opleiding?
“Wat mij aantrok in FAMU was de focus binnen het curriculum op filmtaal en scenarioschrijven. De opleiding in Gent, die ik hiervoor deed, was vrij theoretisch en filosofisch, maar ik wilde graag onderwijs in het vak ‘film maken’.
In Gent heb ik uiteraard ook films gemaakt, maar daar was het een vrij structuurloze aangelegenheid. Ik zocht dus een opleiding waar er wel onderwijs was in het productieproces en daarmee ook in het samenwerken met andere departementen die betrokken zijn bij het maken van een film. In Gent deed je het voornamelijk alleen.”
De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.


Je bent nu bijna klaar met je master. Hoe kijk je erop terug?
“Ja, ik ben bijna afgestudeerd. Mijn lichting heeft veel vertraging opgelopen door corona. De meesten van ons zijn net afgestudeerd of zullen, net als ik, dit jaar afstuderen.
Tijdens die coronaperiode kregen we natuurlijk online les. Online filmonderwijs geeft niet al te veel inzicht in het vak van film maken. Gelukkig lukte het toch om daadwerkelijk films te maken en daarin heb ik mij zeker ontwikkeld.
De belangrijkste les die ik heb geleerd, is dat de film in de voorbereiding wordt gemaakt. Doordat je in de pre-productiefase bepaalt hoe het verhaal verteld gaat worden, krijg je (of ik althans) helder wat nog onduidelijk is aan je plan. Het helpt je om vast te stellen wat je daadwerkelijk wil vertellen. Zoals ik al zei, was de opleiding in Gent vrij ongestructureerd op dit gebied, waardoor ik daar niet goed tot dat ‘wat’ kwam, terwijl dit juist cruciaal is. Op de filmset gaat het namelijk altijd net anders dan je hebt voorbereid, maar als je de voorbereiding goed hebt gedaan en je weet wat je wil vertellen, kan je daarop anticiperen.”
Op je dertiende droomde je al van een carrière als filmregisseur. Is die droom in de loop der jaren nog veranderd?
“Nu ik bijna aan het einde van mijn opleiding zit, ben ik in alle eerlijkheid wel wat huiverig voor de stap van de opleiding naar het werkveld. De droom van vroeger is iets breder geworden. Ik hoop nog steeds binnenkort aan de slag te kunnen gaan als scenarioschrijver en/of als regisseur, op een filmset of in een andere hoedanigheid.”
Welke tips zou je willen meegeven aan talenten die overwegen om in het buitenland te gaan studeren?
“Doe het! In een ander land wonen en leven is een leuke en waardevolle ervaring voor jezelf. Zonder thuishaven dicht in de buurt zal je veel zelf moeten ondernemen, waardoor je zelfstandigheid groeit. Het verrijkt als het goed is ook je fantasie en empathie, als je een andere atmosfeer, cultuur en geschiedenis ervaart in je dagelijkse leven!”
Sigrid Sundholm ontving in 2020 en 2021 vanuit de VandenEnde Foundation studiebeurzen voor haar opleiding aan de FAMU in Praag.
