5 januari 2025 | Studiebeurs

Interview Lieve de Lange: oude liefde roest niet

"Het is zo simpel, maar het maakt mij zo gelukkig."

Danseres Lieve de Lange (2005) is een echte wereldburger. Na haar VWO-opleiding aan Codarts Rotterdam vertrekt ze richting het Canadese Vancouver om daar een opleiding te volgen aan Arts Umbrella. Toch blijft die andere interessante opleiding in het Zwitserse Zürich ook lonken. Na een bijzonder auditieproces gaat ze overstag en maakt ze de overstap naar de Zürcher Hochschule der Künste. Vlak voor de drukke decembermaand spraken we haar en vertelde ze over de afgelopen periode.

Je opleiding in Zürich was niet je eerste doel. Hoe ben je daar uiteindelijk terechtgekomen?
“Toen ik in de zesde van het Codarts Lyceum zat, ging ik auditeren voor een vooropleiding als danser. Ik heb toen erg veel leuke en spannende audities meegemaakt. De auditie voor Arts Umbrella in Vancouver was de eerste. Na de auditie belde ik mijn moeder op en zei dat ik de auditie veels te leuk vond en er graag heen zou willen gaan, maar dat ze mij waarschijnlijk niet aan zouden nemen. Ik heb toen ook auditie gedaan voor Zürich. Bij deze auditie kwam mijn familie mee en hebben we samen al Zürich als stad kunnen verkennen. Ik werd toen stiekem verliefd op de stad.

Toen ik uiteindelijk toch voor allebei de opleidingen was aangenomen, stond ik voor een hele moeilijke keuze. Ik heb toen voor Arts Umbrella gekozen en heb daar een geweldig en uitdagend jaar gehad. Gedurende mijn tijd in Vancouver heb ik erg veel mee mogen maken. Ik ben met mijn huisgenoot en haar familie meegevraagd op hun vakantie naar Vancouver Island, heb achttien keer mogen optreden en ben naar een live concert van Beyoncé geweest met mijn klasgenoten. In december dansten we de voorstelling MixedNuts: een variant op De Notenkraker. Het waren tien voorstellingen, waarin je alle rollen kent. De dag van tevoren, of soms zelfs pas de ochtend zelf, kreeg je te horen welke rollen je die avond zou dansen.

Toch bleef de liefde voor Zürich aan me knagen. Ik meldde me opnieuw aan voor de dansopleiding daar en werd uitgenodigd voor een privéauditie. Uiteindelijk boden ze mij een plaats aan als tweedejaars student. Dat aanbod kon ik niet laten lopen. Met mijn ervaringen van Arts Umbrella op zak voelde ik me klaar om een nieuw hoofdstuk in te gaan in Zürich.”

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Hoe bevallen je eerste maanden daar? 
“Heel erg goed! Mijn medestudenten omarmden mij meteen in hun klas. In september had ik mijn eerste voorstellingen met de opleiding. Momenteel zijn we aan het werk voor de voorstellingen in december. Ik heb me nog niet verveeld.

Op de Zürcher Hochschule der Künste hebben we elke dag twee technieklessen en repetities voor de stukken die we gaan opvoeren. In Vancouver had ik alleen balletlessen, maar hier hebben we ook contemporary-lessen. Ook beginnen we de dag niet standaard met ballet, maar kan dit ook wel eens de laatste les van de dag zijn. Het bevalt me erg om deze afwisseling in het rooster te hebben.

Elke dag hebben we lessen tussen 9 en 18 uur. Het is dan heel fijn om daarna met mijn huisgenoten te koken en de dag samen af te sluiten. Af en toe hebben we op vrijdag als laatste les yoga. Zo kunnen we na een intensieve week ontspannen het weekend ingaan. De afgelopen periode hadden we ook een workshop in het maken van onze eigen video’s. Ik genoot hier heel erg van en ontdekte een nieuwe hobby.

In Vancouver had ik een weekend van één dag (zaterdag). Ik moet nog steeds wennen aan het feit dat ik hier twee dagen weekend heb, maar er is genoeg te doen in en rondom Zürich. Ik heb samen met mijn huisgenoot een half-tax pass gekocht, waarmee we door heel Zwitserland kunnen reizen met vijftig procent korting. Zo zijn we al naar een aantal plekken gegaan, waaronder de Walensee, Bern en Basel.”

Je krijgt dus ook best veel vrijheid om je eigen pad te kiezen. Hoe ervaar je dat? 
“Ja, ik ervaar dat dus vooral in het feit dat we twee dagen weekend hebben. Ik duik dan vaak toch op zondag de studio in, volg een dansworkshop of ga naar een voorstelling. Ik vind dit heel fijn. Het geeft mij de tijd om rustig dingen te kunnen doen waar ik zelf behoefte aan heb, buiten de gegeven lessen.

Maar ook binnen de school ervaar ik het erg. Zo kunnen we privécoaching aanvragen met de docenten, waarbinnen je specifieke vragen kunt stellen en de tijd krijgt om de details van de lessen te onderzoeken met een docent. Het derde studiejaar bestaat uit een stagejaar. Ik vind het natuurlijk erg spannend, maar ook heel exciting om te realiseren dat ik volgend jaar al bij een gezelschap zou kunnen dansen.”

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Hoe ziet de komende periode er voor jou uit? 
“In december hebben we drie voorstellingen, bestaande uit drie verschillende stukken. We zijn op dit moment hard aan het werk om deze voorstellingen er zo goed en mooi mogelijk uit te laten zien. Ik verheug me er enorm op en kijk ernaar uit om te kunnen optreden met mijn ouders in het publiek. De laatste voorstelling die ze van mij hebben gezien, was nog toen ik op Codarts in mijn eindexamenjaar zat.

Met kerst hebben we twee weken vakantie. Dan ga ik met de trein naar huis en zie ik mijn familie en vrienden weer voor het eerst sinds ik in augustus naar Zürich ben gereisd.

En in januari beginnen de lessen weer en maken we ons klaar voor nieuwe voorstellingen. Ook zijn we dan bezig met het doen van audities voor een stageplek. Dit is een opwindende periode. Ik ben erg benieuwd waar ik volgend jaar zal zijn, waar ik een stageplek zal krijgen en ook waar mijn klasgenoten zullen gaan dansen.”

Welke tip(s) zou je willen meegeven aan toekomstige studenten die overwegen om in het buitenland te gaan studeren? 
“Ik ontvang elke maand brieven van vrienden en familie, en van mijn ouders ontvang ik natuurlijk de meeste kaarten. Ik word altijd zo blij als mijn huisgenoot zegt dat er weer post voor me is. Ik lees ze met liefde en voel mijn vrienden en familie dan weer even van dichtbij. Ik zou willen adviseren om ook zoiets af te spreken met je familie of een goede vriend(in). Het is zo simpel, maar het maakt mij zo gelukkig en geeft me het gevoel dat, hoe ver weg ik ook ben, mijn familie en vrienden altijd thuis op me zitten te wachten.

Wees daarnaast niet verlegen om om hulp te vragen. Het kan soms erg moeilijk zijn om al het papierwerk te regelen, zoals verblijfsvergunning, zorgverzekering, bank en telefoonabonnement. Veel mensen zijn met liefde bereid om je daarbij te helpen. Zo hebben mijn klasgenoten mij steeds geholpen, wat mij erg veel tijd en moeite scheelde. En het was daardoor ook nog een stuk gezelliger.”

Voor haar opleiding aan de Zürcher Hochschule der Künste ontvingt Lieve de Lange in 2024 namens de VandenEnde Foundation een studiebeurs van € 8.000,-.