6 februari 2025 | Studiebeurs

Interview: Florian Verweij lanceert debuutalbum

"Ik krijg nog steeds een enorme kick."

Met het uitkomen van zijn debuutalbum beleefde Florian Verweij (1997) in november 2024 een nieuwe mijlpaal in zijn nog jonge carrière. Op Sonorités de Paris bestudeert hij vier componisten die het muzikale landschap van Parijs rond 1900 tekenden: César Franck, Gabriel Fauré, Lli Boulanger en Jean Roger-Ducasse. Zij vormen volgens Verweij niet voor niets de ‘klanken van Parijs’: “Als het gaat om pianomuziek uit die tijd liggen de namen Ravel en Debussy voor op de tong, maar er waren toen veel componisten actief die nu minder bekend zijn. Er werd allerlei kanten op gepionierd, het was muzikaal een enorm spannende tijd.”

Verweij kreeg de kans om zijn album te te brengen bij Gutman Records: een Amsterdams platenlabel dat veelvuldig opnames van kamermuziek door internationaal bekende musici uitbrengt. Verweij: “Toen ik de kans kreeg om hier mijn debuutalbum te maken, wist ik meteen dat ik de Prelude, aria et final van César Franck wilde opnemen. De polyfonie, harmonie en sereniteit gaan in dit stuk door het dak. In de Aria voel je de ongrijpbaarheid van het hiernamaals. In de dialoog tussen de rechter- en linkerhand hoor je iets zoekends, alsof je een glimp van het bovenaardse kan waarnemen, maar niet kan bereiken. Het einde voelt alsof er even een engeltje op je schouder zit.”

Sterke basis

Een debuutalbum maken gaat niet zomaar. Volgens Verweij begint het al bij een sterke basis op jonge leeftijd. “Juist als je midden in je muzikale ontwikkeling zit, is het belangrijk om geïnspireerd te worden en kansen te krijgen om je horizon te verbreden. Want dan kun je uiteindelijk je eigen stip aan die horizon bepalen.
Mede dankzij de steun van de VandenEnde Foundation kreeg ik die kansen. Zo kon ik op jonge leeftijd masterclasses volgen bij diverse ervaren docenten tijdens zomercursussen in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Ik ontmoette daar meesterpianisten wiens adviezen mijn ontwikkeling een enorme boost hebben gegeven. Zulke ervaringen op jonge leeftijd dragen bij aan een stevige basis waar je in je verdere studie op kan bouwen en zo je eigen muzikale ontwikkeling een richting kan geven.”

Die verdere studie volgde hij aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij in 2020 zijn bachelordiploma behaalde bij pianopedagoog Jan Wijn. Drie jaar later volgde zijn masterdiploma bij Naum Grubert; beide met de hoogste onderscheiding. Sindsdien volgt hij regelmatig lessen bij de Georgische meesterpianiste Eliso Visaladze.

In 2023 maakte hij bovendien zijn debuut in een uitverkochte Kleine Zaal van Het Concertgebouw. Vorig jaar was hij een van de genomineerden voor de GrachtenfestivalPrijs en werd hij door de AVROTROS geselecteerd voor hun ontwikkelingstraject VIRTUOOS. De afgelopen jaren trad hij regelmatig op met leden van het Koninklijk Concertgebouworkest, met name in het ensemble Camerata RCO.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Intensief proces

Alle opgedane ervaring maakte de tijd rijp voor het maken van zijn debuutalbum. “Als ik nu terugkijk op het hele traject – van het samenstellen van de tracklist tot de opnames en dan het eindresultaat – en de positieve reacties van zowel de pers als luisteraars die me mailden, krijg ik nog steeds een enorme kick. Wat een intensief, maar ongelofelijk gaaf proces was dat.”

Nadat de keuze van Francks Prelude, aria et final als fundament voor het album vaststond, kon Verweij verder gaan bouwen. In zijn zoektocht naar muziek uit de belle époque – grofweg de Franse periode tussen 1889 en de Eerste Wereldoorlog – kwam hij het werk van Jean Roger-Ducasse tegen. “Dat sloeg in als een bom. Hij componeerde intense en bedwelmende muziek met subtiele, veelkleurige harmonieën in een heel eigen stijl die zich niet makkelijk laat categoriseren; een unieke synthese van impressionisme, moderniteit en klassieke invloeden.” Het is niet voor niets dat hij zes van zijn werken op het album laat horen.

Verweij vult het album aan met twee componisten die verwant zijn aan Roger-Ducasse. Allereerst zijn leermeester Gabriel Fauré, van wie hij de drie Romances sans paroles speelt: “Het zijn drie karakteristieke juweeltjes waarin lyriek de boventoon voert.” Daarnaast zijn de Thème et Variations van Lili Boulanger te horen op het album. Door haar overlijden op vierentwintigjarige leeftijd bestaat haar beknopte piano-oeuvre slechts uit 20 minuten materiaal. “Dit stuk voelt als een oneindige koortsdroom. Het herhalende thema, dat als een prisma in elke variatie wordt vervormd, werkt hypnotiserend. De donkere en voorzichtig moderne harmonieën geven een omhullend, maar aangrijpend gevoel. Dit stuk bewijst dat Boulangers componeercarrière heel gloedvol had kunnen zijn.”

Albumtrailer

Tussen 2013 en 2015 kreeg Florian Verweij namens VDEF meerdere studiebeurzen voor verschillende zomercursussen en privélessen.